Έντονες μπόρες και τοπικές καταιγίδες τις επόμενες ημέρες!!

2020-05-27

Οι ασταθείς αέριες μάζες οι οποίες έχουν εγκατασταθεί πάνω από την χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, έχουν αλλάξει σημαντικά το σκηνικό του καιρού, καθώς εκδηλώνονται κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Χαρακτηριστικό δε, είναι άλλωστε το γεγονός ότι σημειώθηκαν και χαλαζοπτώσεις σε αρκετά σημεία της χώρας μας, όπως στην ορεινή - ημιορεινή Χαλκιδική, την Θεσπρωτία και τα Γρεβενά, προκαλώντας μάλιστα τοπικά προβλήματα, κάτι που είχαμε τονίσει έντονα και μέσα από την τελευταία μας μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Είχαμε επίσης γράψει πως καθ'όλη την διάρκεια της εβδομάδας που διανύουμε θα έχουμε έντονη αστάθεια που πότε θα περιορίζεται κυρίως στην βόρεια Ελλάδα και πότε θα επεκτείνεται σε ολόκληρο τον ηπειρωτικό κορμό.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία έρχονται να επιμηκύνουν το διάστημα αυτό τουλάχιστον για τις τρεις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, καθώς οι ασταθείς αέριες μάζες δείχνουν την τάση να παραμένουν πάνω από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και κατά συνέπεια πάνω από την περιοχή μας. 


Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μέχρι τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας, θα μας απασχολούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες που μάλιστα θα έχουν και έντονο χαρακτήρα, ενώ κατά τόπους θα σημειώνονται και χαλαζοπτώσεις. Τα περισσότερα φαινόμενα τις επόμενες ημέρες φαίνεται να εντοπίζονται κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, βόρεια Στερεά Ελλάδα), ωστόσο και τα υπόλοιπα τμήματα κατά διαστήματα θα δέχονται τοπικούς όμβρους. Είναι χαρακτηριστικό επίσης το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία έχει σημειώσει εντυπωσιακή πτώση και από κει που βρισκόμασταν σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, πλέον βρισκόμαστε κάτω από το κανονικό, κάτι που έχει προκαλέσει ακόμη και πυκνές χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας περίπου από τα 1700 με 1800 μέτρα και πάνω. Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει σιγά σιγά ο υδράργυρος να ανεβαίνει, πλησιάζοντας τις κανονικές τιμές για την εποχή, ωστόσο τις νυχτερινές και πρωινές ώρες θα έχει έντονη ψύχρα έως και αρκετό κρύο, ιδιαίτερα στα ορεινά - ημιορεινά. 

Την αναλυτική πρόγνωση για την Πέμπτη 28/05 μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/synechizetai-i-entoni-astatheia-me-topika-ischyres-vroches-kai-kataigides-o-kairos-tin-pempti-28-05-2020/

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα σας κρατάμε ενήμερους καθημερινά για την εξέλιξη του καιρού με αναλυτικές προγνώσεις!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας