Έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις - Ο καιρός την Δευτέρα 22/06/2020

2020-06-21

Πολύ έντονη αστάθεια με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας μας, περιμένουμε κατά την διάρκεια της Δευτέρας. Παράλληλα οι άνεμοι θα πνέουν από ασθενείς έως μέτριες εντάσεις ενώ πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία σε όλη σχεδόν την χώρα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 22/06/2020

Από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος σε κεντρική Μακεδονία, κεντρική Θεσσαλία και τοπικά στην Ήπειρο και την βόρεια Στερεά Ελλάδα καθώς θα εκδηλωθούν τοπικού χαρακτήρα μπόρες ή και διάσπαρτες καταιγίδες. Πιθανότητα για πρόσκαιρη βροχή τις ίδιες ώρες υπάρχει επίσης για τα νότια τμήματα της Θράκης, τα νησιά του θρακικού, τις Σποράδες και τα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει αρκετά καλά με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, αρκετή συννεφιά θα υπάρχει όμως ήδη στις περισσότερες κεντρικές και βόρειες ηπειρωτικές περιοχές. Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις σε όλα τα ηπειρωτικά και θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι από νωρίς το μεσημέρι θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες στην Θράκη, τις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας, την Ήπειρο, την Θεσσαλία (κυρίως την δυτική, την κεντρική και την βόρεια), τις περισσότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και την κεντρική και βόρεια Πελ/νησο. Τα φαινόμενα θα είναι αρκετά γενικευμένα, θα έχουν σε πολλές περιοχές πολύ έντονο χαρακτήρα και κατά τόπους θα σημειωθούν ισχυρές χαλαζοπτώσεις με αυξημένη συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων. Πιθανότητα καταιγίδας υπάρχει επίσης νωρίς το μεσημέρι στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε παροδικές μπόρες και στα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και του Ιονίου. Η κακοκαιρία θα διατηρηθεί και κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών στις ίδιες περιοχές με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές, ωστόσο τα φαινόμενα θα έχουν αποκτήσει λίγο πιο τοπικό χαρακτήρα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και στα νότια τοπικά μέχρι 6 Μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο από Δ διευθύνσεις που στα ανοιχτά της Κρήτης η ένταση θα αγγίζει τα 6 Μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο από Β κυρίως διευθύνσεις μέχρι 4 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 11 έως 28 βαθμούς, στα δυτικά από 14 έως 26 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 15 έως 28 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 19 έως 30 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε από τις πρώτες πρωινές ώρες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια με πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς στα ορεινά. Στα υπόλοιπα τμήματα του νομού η ημέρα θα ξεκινήσει καλύτερα με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αναπτυχθούν πυκνές νεφώσεις στους γύρω ορεινούς όγκους όπου και θα εκδηλωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες, πιθανώς ισχυρές στα δυτικά και τα βόρεια. Αργά το μεσημέρι προς το απόγευμα αναμένεται γενίκευση των φαινομένων με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στις περισσότερες περιοχές, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Το βράδυ υπάρχει πιθανότητα νέας υποτροπής του καιρού με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ, ωστόσο κατά την διάρκεια της καταιγίδας δεν αποκλείονται ισχυρές ριπές ανέμων. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου, κατά την διάρκεια των φαινομένων όμως η μέγιστη θα πέσει έως και 5 με 7 βαθμούς. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας νεφώσεις, πιο πυκνές στα γύρω ορεινά. Το μεσημέρι και το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά του νομού στα σύνορα με την Χαλκιδική, με τα φαινόμενα μάλιστα να είναι τοπικά αρκετά έντονα. Το απόγευμα και το βράδυ ενδέχεται να έχουμε γενίκευση των φαινομένων με βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας