Έντονες βροχές στα ανατολικά και νότια - Πυκνές χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές και πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Δευτέρα 30-12-2019

2019-12-29

Διατηρείται και την Δευτέρα η επιλεκτική κακοκαιρία η οποία επηρεάζει τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, καθώς αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα πεδινά παραθαλάσσια τμήματα αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Παράλληλα αναμένεται πολύ σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας, ενώ η θερμοκρασία διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 30/12/2019

Στην δυτική και βόρεια Ελλάδα ο καιρός αναμένεται να είναι σχετικά καλός με αρκετή πάντως συννεφιά κατά διαστήματα μέσα στην ημέρα και δεν αποκλείεται προς το απόγευμα να εκδηλωθούν τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου (το ανατολικό τμήμα), στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Στην Θράκη και κυρίως στον Έβρο, κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών ο καιρός θα επιδεινωθεί και θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις πρόσκαιρα αξιόλογες ακόμη και στα πεδινά. Στα νοτιότερα και ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας (Μαγνησία), την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική και βορεια Πελ/νησο, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας με τοπικά έντονες βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα, καταιγίδες στα νησιά και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές ηπειρωτικές περιοχές (ενδεικτικά: Μαγνησία >100 με 150 μέτρα και ίσως πρόσκαιρα πιο χαμηλά, Βοιωτία - δυτική Εύβοια - ανατολική Φθιώτιδα >50 με 100 μέτρα, υπόλοιπη ανατολική Στερεά Ελλάδα >500 μέτρα, ΒΑ Πελ/νησος >300 με 400 μέτρα και Κρήτη >800-900 μέτρα). 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΒΑ διευθύνσεις μέτριοι εντάσεως 4 με 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέει θυελλώδης έως πολύ θυελλώδης βοριάς με την ένταση να φτάνει τα 8 με 10 Μποφόρ και πιθανώς οι ριπές να αγγίξουν ακόμη και τα 11 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -3 έως 6 βαθμούς, στα δυτικά από -2 έως 9 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -2 έως 8 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 4 έως 11 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική αναμένεται κακοκαιρία καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας με βροχές κατά διαστήματα έντονες στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα και πυκνές χιονοπτώσεις στους γύρω ορεινούς όγκους (πάνω από τα 500 με 600 μέτρα στην Πεντέλη, πάνω από τα 300 με 400 μέτρα στην Πάρνηθα και πιθανώς στον Κιθαιρώνα και τα Γεράνεια Όρη μέχρι τα 200 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις με ένταση 7 με 9 Μποφόρ και πιθανώς στα ανατολικά του νομού ακόμη και 10 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά κατά διαστήματα πιο πυκνή και δεν αποκλείεται πρόσκαιρα το μεσημέρι να εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως σε περιοχές κοντά στην Πιερία. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας