Έντονη αστάθεια με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια - Ο καιρός την Κυριακή 31/05/2020

2020-05-30

Εκ νέου έντονη αστάθεια περιμένουμε κατά την διάρκεια της Κυριακής στην χώρα μας καθώς κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια, με τα φαινόμενα τοπικά να είναι αρκετά έντονα. Παράλληλα οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς στα Πελάγη ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 31/05/2020 

Μέσα στην νύχτα και κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών ο καιρός θα είναι αρκετά άστατος στο βόρειο Ιόνιο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τα νότια παράκτια της Θράκης, τα νησιά του Θρακικού και την δυτική και νότια Κρήτη όπου σε αυτές τις περιοχές αναμένονται τοπικές βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης (ίσως στα ανοιχτά του βορείου Ιονίου εκδηλωθεί και πρόσκαιρη καταιγίδα). Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει αρκετά καλά με αρκετές όμως νεφώσεις στις περισσότερες περιοχές ιδίως στα κεντρικά και νότια. Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις σε όλα τα ηπειρωτικά τμήματα, οι οποίες στα δυτικά τα κεντρικά και τα βόρεια θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι τις θερμές ώρες της ημέρας περιμένουμε επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες στην Θράκη, τις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας, την Ήπειρο, την δυτική και βόρεια Θεσσαλία, την δυτική και μέρος της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και την βόρεια Πελ/νησο. Τα φαινόμενα μάλιστα κατά τόπους θα παρουσιάζουν σημάδια πολύ υψηλής έντασης, ιδιαίτερα στην Θράκη, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τα ορεινά της Ηπείρου με αυξημένη πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές χαλαζοπτώσεις ενώ σε γενικές γραμμές θα διατηρηθούν μέχρι αργά το βράδυ ιδιαίτερα στα βόρεια. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν επίσης στα ορεινά - ημιορεινά της υπόλοιπης Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελ/νησου. Ακόμη πιο τοπικά φαινόμενα αναμένονται στα ορεινά των νησιών του Ιονίου του ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης το μεσημέρι και το απόγευμα. Τέλος κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών σε περιοχές περιμετρικά του Σαρωνικού υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρης υποτροπής του καιρού με τοπικές μπόρες ή και πρόσκαιρη καταιγίδα

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ και στο Αιγαίο από Ν κυρίως διευθύνσεις μέχρι 5 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 6 έως 24 βαθμούς, στα δυτικά από 8 έως 22 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 10 έως 25 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 23 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας αραιές νεφώσεις, λίγο πιο πυκνές στα νοτιοδυτικά του νομού και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα συννεφιάσει στον νομό με μικρή πιθανότητα για πρόσκαιρους όμβρους στα βόρεια ορεινά. Κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών υπάρχει το ενδεχόμενο πρόσκαιρης υποτροπής του καιρού κυρίως νοτιοδυτικά και νότια του νομού και δεν αποκλείεται να έχουμε ένα πέρασμα βροχών, ίσως και πρόσκαιρης καταιγίδας στα ανοιχτά του Σαρωνικού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν-ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί συννεφιά η οποία θα δώσει τοπικές βροχές ή και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές του νομού. Το πρωί αναμένεται πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων, ωστόσο το μεσημέρι αναμένεται εκ νέου επιδείνωση με μπόρες, βροχές ή και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες μάλιστα κατά τόπους και κατά περιόδους θα έχουν αρκετά έντονο χαρακτήρα, ιδιαίτερα περιμετρικά της πόλης. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος της ημέρας με ενδιάμεσα διαστήματα ύφεσης. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας