Έντονη αστάθεια με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά - Ο καιρός την Παρασκευή 11/06/2021

2021-06-10

Έντονα άστατος αναμένεται να διατηρηθεί ο καιρός και κατά την διάρκεια της Παρασκευής στην χώρα μας, καθώς κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας, ισχυρές μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν σχεδόν σε ολόκληρο τον ηπειρωτικό κορμό της Επικράτειας. Παράλληλα οι άνεμοι θα πνέουν με ασθενείς έως μέτριες εντάσεις στα Πελάγη, ενώ ο υδράργυρος δεν θα παρουσιάσει σημαντική μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 11/06/2021

Η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει με γενικά πολύ καλές καιρικές συνθήκες, τουλάχιστον στην δυτική, την κεντρική και την νότια Ελλάδα όπου η ηλιοφάνεια θα κυριαρχεί τόσο στα ηπειρωτικά, όσο και στα νησιωτικά τμήματα. Αντίθετα από την βόρεια Στερεά Ελλάδα και βορειότερα, ο καιρός θα είναι περισσότερο νεφελώδης ήδη από το πρωί, νεφώσεις οι οποίες είναι πιθανό να δώσουν μεμονωμένου χαρακτήρα φαινόμενα με την μορφή ασθενούς κυρίως μπόρας σε Θεσσαλία, Μακεδονία και ενδεχομένως Θράκη και Σποράδες. 

Από κει και ύστερα, καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, πυκνές νεφώσεις αναμένεται να αναπτυχθούν σε όλους σχεδόν τους ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής χώρας, με τάση επέκτασης αυτών στα υπόλοιπα ημιορεινά και πεδινά ηπειρωτικά τμήματα. Έτσι, από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες στα πιο ορεινά τμήματα της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας, της δυτικής - κεντρικής και βόρειας Στερεάς Ελλάδας και της κεντρικής και βόρειας Πελ/νησου. Περαιτέρω γενίκευση της αστάθειας αναμένεται το απόγευμα όπου έντονες μπόρες και ισχυρές καταιγίδες θα σημειώνονται και σε πεδινές περιοχές των προαναφερθέντων τμημάτων. Τονίζεται ότι η ένταση αλλά και η διάρκεια των φαινομένων, θα παρουσιάζει διαφορές από περιοχή σε περιοχή ακόμη και σε ακτίνα λίγων μόλις χιλιομέτρων, παρ' όλα αυτά κατά τόπους θα εμφανίζουν σημάδια υψηλής ραγδαιότητας και θα συνοδευτούν από ισχυρές ριπές ανέμων και χαλαζοπτώσεις.

Αστάθεια με τοπικές μπόρες και καταιγίδες αναμένεται επίσης στην ανατολική - βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα και στην ανατολική Θεσσαλία προς τις πρώτες απογευματινές ώρες. Πιθανότητα μπόρας υπάρχει και για τα ορεινά - ημιορεινά τμήματα της Κεφαλλονιάς, καθώς και για τα βουνά της δυτικής Κρήτης. 

Τα φαινόμενα των άνω περιοχών, αναμένεται να παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένιση μέσα στις βραδινές - νυχτερινές ώρες και πρόσκαιρα θα σταματήσουν. Τέλος, πολύ καλός θα διατηρηθεί ο καιρός στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου καθώς και στα νησιά του κεντρικού - ανατολικού και νοτίου Αιγαίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ-ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ και στο Αιγαίο Β κυρίως διευθύνσεις με την μέγιστη ένταση να φτάνει τα 5 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 11 έως 29 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 27 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 12 έως 28 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 15 έως 28 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη 16 έως 26 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Αισθητή πτώση θα σημειώσουν οι μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές κατά την διάρκεια των φαινομένων.

Στην Αττική περιμένουμε στην αρχή της ημέρας αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα αναπτυχθούν νεφώσεις από τα δυτικά οι οποίες θα έχουν την τάση να πυκνώνουν και κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, θα εκδηλωθούν μπόρες και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού. Προς τις πρώτες απογευματινές ώρες, πιθανότητα μπόρας ή και καταιγίδας υπάρχει και για το λεκανοπέδιο. Υποχώρηση των φαινομένων και πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού περιμένουμε το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε τις πρωινές ώρες νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά του νομού, όπου είναι αρκετά πιθανό να σημειωθούν διάσπαρτες μπόρες. Αύξηση των νεφώσεων περιμένουμε τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε και θα σημειωθούν μπόρες ή και καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά, με πιθανή γενίκευση των φαινομένων το απόγευμα. Πιθανή σύντομη υποτροπή του καιρού υπάρχει και για τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ, ενώ το απόγευμα πρόσκαιρα θα ενισχυθούν στα 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας