Έντονη αστάθεια με τοπικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις - Ο καιρός την Τετάρτη 17/06/2020

2020-06-16

Πολύ έντονη αστάθεια περιμένουμε κατά την διάρκεια της Τετάρτης σε αρκετές περιοχές της δυτικής και βόρειας κυρίως χώρας καθώς τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας αναμένονται βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα έχουν μεγάλη ένταση. Παράλληλα η ένταση των ανέμων δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά στα Πελάγη και κατά τόπους θα είναι ισχυροί ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη την χώρα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 17/06/2020

Μέσα στην νύχτα προς το ξημέρωμα ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την Θράκη (κυρίως στην Ξάνθη και στον βόρειο Έβρο) και στα δυτικότερα τμήματα του θρακικού, καθώς σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες που στα βορειότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας πιθανώς να είναι ισχυρές. Τις πρωινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα τόσο κατά την διάρκεια της νύχτας, όσο και κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών, ο καιρός θα είναι αρκετά έως πολύ καλός, με μόνη εξαίρεση το βόρειο Ιόνιο και τα παράκτια της Ηπείρου όπου είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Καθώς θα βαδίζουμε όμως προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα με τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες στην Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, την δυτική και βόρεια Θεσσαλία και την δυτική και βόρεια Στερεά Ελλάδα (μέχρι τα δυτικότερα τμήματα της Βοιωτίας). Τα φαινόμενα στην Θράκη, την ανατολική και ιδιαίτερα την κεντρική Μακεδονία κατά διαστήματα θα έχουν σφοδρό χαρακτήρα και θα συνοδευτούν από τοπικά ισχυρές χαλαζοπτώσεις. Πιο τοπικές και ασθενείς μπόρες θα έχουμε στα υπόλοιπα τμήματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της κεντρικής και βόρειας Πελ/νησου. Από αργά το απόγευμα ο καιρός θα αρχίσει σιγά σιγά να βελτιώνεται στις περισσότερες περιοχές, εκτός από την κεντρική Μακεδονία και πιθανώς την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες καθώς εδώ το βράδυ αναμένονται μπόρες, βροχές και διάσπαρτες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα κυλήσει και θα τελειώσει με αίθριο καιρό. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ-ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και στα νότια μέχρι 6 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από Δ κυρίως διευθύνσεις που στην Κρήτη η ένταση θα φτάνει τα 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 10 έως 28 βαθμούς, στα δυτικά από 12 έως 26 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 16 έως 31 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 17 έως 30 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας αίθριο καιρό. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια με μικρή πιθανότητα να σημειωθούν πρόσκαιρες ασθενείς βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και στα δυτικά 6 και πρόσκαιρα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί συννεφιά η οποία θα δίνει τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες. Στην συνέχεια ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί, ωστόσο προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά του νομού (στα σύνορα με την Χαλκιδική), πρόσκαιρα ισχυρές (δεν αποκλείεται τοπική χαλαζόπτωση). Και κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών φαίνεται να επιμένουν κάποιες μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας