Έντονη αστάθεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια - Ο καιρός την Τρίτη 09/06/2020

2020-06-08

Αρκετά έντονη αστάθεια περιμένουμε κατά την διάρκεια της Τρίτης σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, καθώς ιδιαίτερα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Από πλευράς ανέμων, δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη ενίσχυση στα Πελάγη ενώ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί σχεδόν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 09/06/2020

Μέσα στην νύχτα και κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών ο καιρός θα είναι νεφελώδης στα κεντρικά και βόρεια και συγκεκριμένα στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα και δεν αποκλείεται να σημειωθούν πολύ τοπικές ασθενείς βροχές κυρίως στην βόρεια Θεσσαλία και την δυτική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει αρκετά καλά με λίγες μόνο νεφώσεις και πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, με τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι τις θερμές ώρες της ημέρας ο καιρός θα επιδεινωθεί και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες στην Θράκη (κυρίως την δυτική και βόρεια), την Μακεδονία (κυρίως τα ορεινά - ημιορεινά), τα ενδότερα τμήματα της Ηπείρου και την δυτική - κεντρική και βόρεια Θεσσαλία. Τα φαινόμενα αν και θα έχουν αρκετά τοπικό χαρακτήρα, κατά διαστήματα θα είναι αρκετά έντονα ενώ υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο εκδήλωσης τοπικών χαλαζοπτώσεων (ιδιαίτερα στα ορεινά - ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και στα ορεινά της Ηπείρου). Πιθανότητα για τοπικές βροχές το μεσημέρι και το απόγευμα υπάρχει επίσης για τα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Στερεάς Ελλάδας, της βόρειας Πελ/νησου και των νησιών του βορείου - βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν σχεδόν μέχρι το τέλος της ημέρας, ωστόσο θα περιοριστούν στην δυτική και κεντρική Μακεδονία και πιθανώς στα βόρεια - βορειοανατολικά της Θεσσαλίας. Πολύ καλύτερες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 2-4 Μποφόρ και τοπικά στα νότια μέχρι 5 Μποφόρ ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από ΝΔ κυρίως διευθύνσεις, τοπικά μέχρι 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 13 έως 30 βαθμούς, στα δυτικά από 14 έως 29 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 17 έως 31 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 17 έως 33 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική στο ξεκίνημα της ημέρας περιμένουμε αραιή συννεφιά και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στους γύρω ορεινούς όγκους και υπάρχει μικρή πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές μπόρες στα δυτικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και στα νοτιοανατολικά μέχρι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε στην αρχή της ημέρας συννεφιά η οποία ίσως δώσει τοπικές ασθενείς βροχές. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τάση να πυκνώνουν και θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια (πρόσκαιρα ενδέχεται να επηρεαστεί και το κέντρο). Και κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές μπόρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας