Έντονη κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος το Σάββατο 14-12-2019

2019-12-13

Μία ιδιαίτερα ισχυρή κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει την χώρα μας κατά την διάρκεια του Σαββάτου καθώς ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό κινείται προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει έντονες έως και πολύ έντονες βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και σφοδρούς ανέμους. 

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 14/12/2019

Κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών το κύμα κακοκαιρίας θα ''χτυπάει'' την δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Κατά διαστήματα τα φαινόμενα θα παρουσιάζουν σημάδια πολύ υψηλής έντασης, θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και από πολύ θυελλώδεις ανέμους. Ώρα με την ώρα το μέτωπο της κακοκαιρίας θα επεκτείνεται ανατολικότερα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες θα πρέπει να επηρεάζεται παράλληλα η δυτική και τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας, η δυτική και κεντρική Θεσσαλία, η κεντρική Στερεά Ελλάδα και οι περισσότερες περιοχές της Πελ/νησου από βροχές αξιόλογου χαρακτήρα. Διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται επίσης μέσα στην νύχτα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Καλύτερος θα είναι ο καιρός στις Κυκλάδες, την Θράκη και τις Σποράδες, γρήγορα όμως το πρωί θα ξεκινήσουν βροχές.

Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, τα φαινόμενα θα μετατοπίζονται ολοένα και ανατολικότερα. Μέχρι το μεσημέρι βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται σε όλα τα δυτικά, σταδιακά όμως εδώ ο καιρός θα παρουσιάζει σημάδια ουσιαστικής βελτίωσης. Πιο ανατολικά και συγκεκριμένα στην Μακεδονία, την Θράκη, την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελ/νησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος και θα εκδηλώνονται μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες που κατά τόπους θα έχουν έντονο χαρακτήρα.

Από το απόγευμα κυρίως και μετέπειτα τα φαινόμενα θα έχουν μετατοπιστεί ακόμη ανατολικότερα και ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Από τα ανατολικότερα τμήματα της περιφέρειας της κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ο καιρός θα είναι άσχημος και θα εκδηλώνονται βροχές αξιόλογες έως έντονες. Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν μάλιστα στα νησιά του ανατολικού - νοτιοανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τις νότιες Κυκλάδες με τα φαινόμενα να διατηρούνται μέχρι το τέλος της ημέρας. Τέλος κάποιες διάσπαρτες μπόρες ίσως επιμείνουν μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και την βορειοανατολική Πελ/νησο.

Πρόσκαιρες πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα πολύ ορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας (πάνω από τα 1000 με 1100 μέτρα), της Ηπείρου (πάνω από τα 1300 μέτρα), και της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Πελ/νησου (πάνω από τα 1400 μέτρα).

Πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις θα πνέουν οι αρχικά ΝΔ άνεμοι στο Ιόνιο με την ένταση να φτάνει τα 8 με 9 Μποφόρ. Μέσα στην ημέρα θα στραφούν σε ΒΔ παρουσιάζοντας πολύ μικρή εξασθένιση. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν γενικά διευθύνσεις πολύ ισχυροί με ένταση 7 με 8 Μποφόρ. Από αργά το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 5 έως 15 βαθμούς, στα δυτικά από 7 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 14 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 10 έως 16 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε συννεφιά η οποία τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες θα δώσει βροχές και τοπικές καταιγίδες που δεν αποκλείεται πρόσκαιρα να είναι ισχυρές. Στην συνέχεια ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση, δεν αποκλείεται όμως στα ανατολικά του νομού να επιμείνουν κάποιες μπόρες τοπικού χαρακτήρα μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν γενικά διευθύνσεις πολύ ισχυροί με ένταση 7 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε κακοκαιρία με βροχές αξιόλογου χαρακτήρα από την αρχή της ημέρας μέχρι περίπου τις πρώτες απογευματινές ώρες. Από κει και ύστερα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ΝΝΑ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ. Στην συνέχεια θα στραφούν σε Β με ένταση 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας