Έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης και πολλή ζέστη σχεδόν σε όλη την χώρα - Ο καιρός το Σάββατο 16/05/2020

2020-05-15

Καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε γενικές γραμμές στην χώρα μας το Σάββατο καθώς ο αίθριος καιρός θα κυριαρχήσει σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Ωστόσο στα κεντρικά και τα βόρεια θα έχουμε μέσα στην ημέρα αραιή συννεφιά. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς με ένταση 2 με 4 Μποφόρ και στο Αιγαίο από Β κυρίως διευθύνσεις μέχρι 5 Μποφόρ. Από το απόγευμα στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα στραφούν σε Α-ΒΑ και θα ενισχυθούν αγγίζοντας πιθανώς τοπικά την ένταση των 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 16 έως 33 βαθμούς, στα δυτικά από 18 έως 38 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 20 έως 39 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 23 έως 39 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας (κυρίως της Βοιωτίας), στο εσωτερικό της Πελ/νησου και της Κρήτης ενδέχεται οι μέγιστες τιμές να αγγίξουν και τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Ευνοείται η έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε όλη την χώρα. 

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με αραιή συννεφιά κυρίως στα δυτικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο σε περιοχές της δυτικής κυρίως Αττικής οι μέγιστες τιμές θα ανέβουν στους 38 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νότια παράκτια δεν θα ξεπεράσουν τους 32 βαθμούς Κελσίου

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αραιές νεφώσεις, κατά περιόδους ίσως λίγο πιο πυκνές καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας με ενδιάμεσα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Β διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ, το απόγευμα όμως θα στραφούν σε Ν μέχρι 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας