Έντονη ψύχρα τη νύχτα και το πρωί, αρκετή συννεφιά και δυνατοί βοριάδες στο Αιγαίο - Ο καιρός την Πέμπτη 06/10/2022

2022-10-05

Αρκετά φθινοπωρινή θα είναι η αίσθηση του καιρού κατά τη διάρκεια της Πέμπτης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όχι τόσο από πλευράς καιρικών φαινομένων όπου αυτά θα είναι αρκετά περιορισμένα (ως αποτέλεσμα αβαθούς βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή των Δωδεκανήσων), αλλά κυρίως από άποψη θερμοκρασίας όπου η ψύχρα θα είναι έντονη κατά τόπους ιδιαίτερα στα ανατολικά και τα βόρεια.

Η συννεφιά θα αποτελέσει το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για τις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, χωρίς όμως αυτή η συννεφιά να δείχνει ικανή να δώσει κάποιο φαινόμενο, ενώ παράλληλα τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι περιορισμένα. Αντίθετα, περισσότερα ανοίγματα στον καιρό αναμένονται στις πιο δυτικές - νοτιοδυτικές περιοχές (κεντρικό - νότιο Ιόνιο, δυτική - νότια Πελ/νησος), καθώς επίσης και στα νησιά του ανατολικού - νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Από το ύψος του θρακικού και κυρίως των Σποράδων, σε ανατολική - βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα, Κυκλάδες (κυρίως το δυτικό τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος) και βόρεια Κρήτη, ο καιρός δείχνει να είναι λίγο πιο άστατος με νεφώσεις κατά περίοδους πιο πυκνές οι οποίες θα δώσουν φαινόμενα, ασθενή όμως και πολύ τοπικού χαρακτήρα, με εξαίρεση τη βόρεια Κρήτη όπου μετά το μεσημέρι οι βροχές θα γενικευτούν και θα αποκτήσουν κάπως πιο αξιόλογο χαρακτήρα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί με τη μέγιστη ένταση να μην ξεπερνά τα 3 Μποφόρ, μετά το μεσημέρι ωστόσο θα στραφούν σε ΒΔ και θα παρουσιάσουν μερική ενίσχυση φτάνοντας τοπικά τα 5 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα ενισχυθούν σημαντικά και θα είναι ισχυροί έως πολύ ισχυροί και αρκετά ψυχροί, με την ένταση να φτάνει τα 6 με 7 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 4 έως 23 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 24 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 8 έως 25 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 24 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 16 έως 25 βαθμούς (το "25αρι" ισχύει μόνο για τη νότια Κρήτη, στα βόρεια του νησιού η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 21 με 22 βαθμούς) και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει αρκετά καλά με λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Γρήγορα μέχρι το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αυξηθούν και ίσως ψιχαλίσει η βρέξει ασθενώς κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις με εντάσεις της τάξεως των 6 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρκετή συννεφιά από την αρχή έως το τέλος της ημέρας χωρίς ωστόσο εκδήλωση φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας