Έντονη ψυχρή εισβολή με τοπικές χιονοπτώσεις και στα πεδινά – Αναλυτικά η εξέλιξη

2021-01-12

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός πως οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες 2 με 3 ημέρες, ήταν θερμοκρασιακά για την κεντρική και νότια Ελλάδα πραγματικά πρωτόγνωρες έως και ακραίες για την εποχή. Είναι πραγματικά εντυπωσιακές οι θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν τόσο ως προς τις μέγιστες τιμές (την Δευτέρα ξεπεράσαμε τους 29 βαθμούς στην βόρεια Κρήτη), όσο και ως προς τις ελάχιστες όπου την Κυριακή προς το ξημέρωμα της Δευτέρας σε πάρα πολλές κεντρικές και νότιες περιοχές δεν έπεφτε κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου (στην Κρήτη ακόμη και κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου). Φυσικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδας, οι καιρικές διαφορές ήταν εντυπωσιακές, καθώς στην βόρεια Ελλάδα επικράτησε πολύ βροχερός και φθινοπωρινός καιρός, ενώ παρατηρήθηκαν και θερμοκρασιακές διαφορές άνω των 20 βαθμών Κελσίου.

Πλέον όμως, όλα τα παραπάνω αποτελούν παρελθόν και οι επόμενες ημέρες δεν θα θυμίζουν σε τίποτα, όχι μόνο τις ημέρες που πέρασαν αλλά και όλες τις ημέρες του Χειμώνα έως τώρα. Σας είχαμε αναφέρει και στην τελευταία μας εβδομαδιαία εκτίμηση πως από τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται μία απότομη και εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας σε άκρως Χειμωνιάτικα επίπεδα.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν και ενισχύουν ακόμη περισσότερο την παραπάνω εξέλιξη, κάτι που σημαίνει πως οδεύουμε σε μία πολύ αξιόλογη ψυχρή εισβολή, ιδιαίτερα για την κεντρική και βόρεια Ελλάδα.


Αυτή η ψυχρή εισβολή θα έχει σαν αποτέλεσμα να ρίξει ραγδαία την θερμοκρασία στα κεντρικά και τα βόρεια (με τις ελάχιστες θερμοκρασίες στα βόρεια να πέφτουν ακόμα και κάτω από τους μείον 10 βαθμούς Κελσίου), θα διατηρηθεί περίπου μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα καταφέρει κατά διαστήματα και κατά τόπους να προκαλέσει αξιόλογες χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές κεντρικές και βόρειες περιοχές.

Η ψυχρή εισβολή θα γίνει αισθητή στην βόρεια Ελλάδα από το απόγευμα - βράδυ της Τετάρτης, καθώς οι ψυχρές αέριες μάζες που θα βρίσκονται στην περιοχή των Βαλκανίων, θα κατέλθουν νοτιότερα και θα ρίξουν σημαντικά τον υδράργυρο. Ιδιαίτερα οι περιοχές της δυτικής Μακεδονίας θα δουν τις θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω από το μηδέν, ενώ οι υπόλοιπες βόρειες περιοχές θα βρίσκονται λίγο πάνω ή και λίγο κάτω από το μηδέν.

Διάταξη αερίων μαζών σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο GFS, στην στάθμη των 850hPa την νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη. Σταδιακά ψυχρές αέριες μάζες από τα Βαλκάνια, εισέρχονται στην βόρεια Ελλάδα!!


Αργά την νύχτα της Τετάρτη προς το ξημέρωμα της Πέμπτης, αναμένεται να έχουμε και το πρώτο πολύ τοπικό πέρασμα χιονοπτώσεων από την βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα από την δυτική και ανατολική Μακεδονία και από τα βορειότερα τμήματα της Θράκης. Τα φαινόμενα μπορούν πρόσκαιρα να έχουν αξιόλογο χαρακτήρα και φαίνεται ότι θα σημειώνονται και στα πεδινά (ιδιαίτερα της δυτικής Μακεδονίας), τονίζουμε όμως ότι η διάρκεια θα είναι εξαιρετικά μικρή και πάρα πολύ γρήγορα ο καιρός την Πέμπτη το πρωί θα βελτιωθεί (μόνο στην Θράκη ίσως επιμείνουν για λίγο κάποια φαινόμενα και τις πρωινές ώρες).

Χάρτης καιρικών φαινομένων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο για την νύχτα της Τετάρτης προς το ξημέρωμα της Πέμπτης!! 


Κάποιες πολύ τοπικές και ιδιαίτερα ασθενείς χιονοπτώσεις (με την μορφή νιφαδόπτωσης) ίσως έχουμε και στην κεντρική Μακεδονία και την βορειοανατολική Θεσσαλία, ενώ για την Ήπειρο θα χρειαστεί να περιμένουμε τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία (αναλυτική και λεπτομερή ενημέρωση μαζί με τα υψόμετρα, τις ώρες και την ένταση, θα υπάρξει στην πρόγνωση του καιρού).

Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι αρκετές βροχές και τοπικές καταιγίδες, θα έχουμε στα νησιά του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου το ξημέρωμα της Πέμπτης.

Το 2ο πέρασμα των χιονοπτώσεων από περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, το οποίο αναμένεται να είναι και πιο αξιόλογο, θα ξεκινήσει από το απόγευμα της Πέμπτης και από τα βορειοδυτικά, επηρεάζοντας αρχικά την δυτική Μακεδονία και μέχρι το ξημέρωμα της Παρασκευής περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, ολόκληρη την Θεσσαλία, μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας - βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας και πολύ οριακά περιοχές της βόρειας Πελ/νησου.

Χάρτης φαινομένων για τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή!!


Χάρτης φαινομένων για τις πρωινές ώρες της Παρασκευής!!


Εκείνο το διάστημα της νύχτας της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής, η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει πιθανότητες να δει πρόσκαιρη χιονόπτωση, ωστόσο τα περισσότερα φαινόμενα φαίνεται να εντοπίζονται αρχικά στην δυτική Μακεδονία, και στην συνέχεια σε Θεσσαλία και κεντρική - βόρεια Στερεά Ελλάδα. Σε αυτά τα τμήματα φαίνεται ότι οι χιονοπτώσεις θα έχουν αξιόλογο έως και πρόσκαιρα έντονο χαρακτήρα και θα εκδηλώνονται και στις πεδινές περιοχές.

Όσον αφορά δε την Αττική, φαίνεται ότι νωρίς το πρωί θα υπάρχει ένα πρόσκαιρο πέρασμα χιονοπτώσεων μέχρι τα 200 με 250 μέτρα και κυρίως στα βόρεια - βορειοδυτικά προάστια (πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να φτάσουν πιο χαμηλά, αλλά περισσότερα θα πούμε σε πρόγνωση).

Τονίζουμε όμως ότι αν και οι χιονοπτώσεις εκεί όπου θα εκδηλώνονται, πρόσκαιρα θα έχουν έντονο χαρακτήρα, αυτές σε γενικές γραμμές δεν αναμένεται να διατηρηθούν για περισσότερο από 3 με 5 ώρες και ο καιρός μέχρι αργά το πρωί της Παρασκευής θα έχει βελτιωθεί παντού (μόνο στα νησιά του κεντρικού Αιγαίου και την βόρεια Κρήτη ίσως επιμείνουν κάποιες βροχές). Παρ' όλα αυτά θα κάνει πολύ κρύο σε ολόκληρη την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, με μονοψήφιες μέγιστες τιμές (δύσκολα στην Αθήνα πάνω από 8 βαθμούς και στην Θεσσαλονίκη πάνω από 4 με 5 βαθμούς) ενώ οι ελάχιστες θα κατρακυλήσουν στην δυτική Μακεδονία στους μείον 10 με μείον 12 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο, τα πράγματα έως τώρα έχουν ως εξής:

Το βέβαιο είναι ότι αναμένεται μία περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα (αλλά και σε περιοχές της νότιας Ελλάδας), οπότε το φαινόμενο ολικού παγετού είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί σε κεντρικές και κυρίως σε βόρειες ηπειρωτικές περιοχές. Θερμοκρασιακά λοιπόν θα έχουμε συνθήκες μίας πολύ αξιόλογης και έντονης θα μπορούσαμε να πούμε ψυχρής εισβολής.

Όσον όμως αφορά το κομμάτι των καιρικών φαινομένων, υπάρχει μία πολύ μεγάλη ασάφεια από τα προγνωστικά στοιχεία (παρά το γεγονός ότι δεν βρισκόμαστε χρονικά πολύ μακριά), οπότε δεν μπορούμε αυτήν την στιγμή να μπουμε στην διαδικασία μίας ασφαλής πρόγνωσης. Είναι αρκετά τα προγνωστικά στοιχεία τα οποία δεν φαίνεται να δίνουν καιρικά φαινόμενα με την μορφή χιονοπτώσεων και να επικρατεί γενικά αίθριος καιρός. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα προγνωστικά στοιχεία τα οποία θέλουν αυτές τις ψυχρές αέριες μάζες να συνδυάζονται με βαρομετρικό χαμηλό, προκαλώντας έτσι χιονοπτώσεις αρχικά στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα και στην συνέχεια στα ανατολικά και τα νότια.

Θα χρειαστεί σίγουρα να περιμένουμε τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, αυτό που μπορούμε όμως να πούμε είναι ότι η ψυχρή εισβολή θα διατηρηθεί έως την Τρίτη και από κει και ύστερα ο καιρός θα ζεσταθεί σημαντικά.

Για ότι νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε σε νέο άρθρο.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας