Έντονη ζέστη, αραιές νεφώσεις και πολλή σκόνη - Ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα 02/05/2021

2021-05-01

Με αραιές νεφώσεις σχεδόν σε όλη την χώρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει η ημέρα της Κυριακής του Πάσχα, οι οποίες θα εντοπίζονται κυρίως στην δυτική, την κεντρική και την νότια Ελλάδα και θα περιορίζουν σε έναν βαθμό τα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Περισσότερη ηλιοφάνεια θα έχουμε από την βόρεια Στερεά Ελλάδα και βορειότερα, ωστόσο και εδώ οι αραιές νεφώσεις θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ασθενείς εντάσεις της τάξεως των 2 με 4 Μποφόρ και στο Αιγαίο από Ν διευθύνσεις, ασθενείς έως μέτριοι με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και τοπικά στα βορειοδυτικά της Κρήτης, ισχυροί έως 6 Μποφόρ. Σημειώνεται ότι στον ορεινό - ημιορεινό ηπειρωτικό κορμό της χώρας και συγκεκριμένα στην δυτική Μακεδονία, την Θράκη, την δυτική Θεσσαλία, την βόρεια Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελ/νησο, θα πνέει ισχυρής έντασης Δ άνεμος της τάξεως των 6 Μποφόρ, όπου σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και των κατά τόπους χαμηλών τιμών σχετικής υγρασίας, αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Καλό θα είναι να αποφευχθούν κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, εργασίες στο ύπαιθρο όπου ευνοούν το φαινόμενο.

Η θερμοκρασία σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 14 έως 31 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 29 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 15 έως 30 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 16 έως 35 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 19 έως 36 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Να σημειωθεί ότι σε περιοχές ευάλωτες στην ζέστη, όπως ο θεσσαλικός κάμπος, το εσωτερικό της βόρειας Στερεάς Ελλάδας και ο αργολικός κάμπος, δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν θερμοκρασίες έως και 2 βαθμούς πιο πάνω από αυτές που δίνονται. Ομοίως ισχύει και για το εσωτερικό της Κρήτης. Ευνοείται η έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης ιδίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα. 

Στην Αττική περιμένουμε αραιές νεφώσεις από την αρχή έως το τέλος της ημέρας και περιορισμένα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις της τάξεως των 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά και βόρεια του νομού, η μέγιστη τιμή θα ανέλθει τοπικά στους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ανατολικά και νότια παράκτια τμήματα, δεν θα ξεπεράσει τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αραιές νεφώσεις αλλά και ενδιάμεσα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια όμως η μέγιστη θα ανέλθει τοπικά στους 31 βαθμούς Κελσίου. 

Καλή Ανάσταση με Υγεία!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας