Έντονο κύμα ζέστης για την εποχή στα τέλη της εβδομάδας – Αναλυτικά η εξέλιξη

2020-09-29

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες το Φθινόπωρο έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, όχι όμως σε όλη την επικράτεια. Και αυτό διότι η δυτική Ελλάδα δέχεται συνεχώς συστήματα από τα δυτικά τα οποία δίνουν κατά τόπους αρκετές βροχές και καταιγίδες, ενώ κατά διαστήματα επηρεάζονται περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας από αξιόλογα φαινόμενα τα οποία συνδυάζονται με πτώση της θερμοκρασίας. Αντίθετα, η νοτιοανατολική Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου, δεν έχουν επηρεαστεί σχεδόν καθόλου από τις προηγούμενες διαταραχές και μάλιστα η θερμοκρασία καταφέρνει και διατηρείται ακόμα αρκετά υψηλά.

Στην τελευταία μας εκτίμηση σας είχαμε μιλήσει για μία σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας που αναμένεται να λάβει χώρα στα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε αλλά και για μία αμφιλεγόμενη με τα τότε προγνωστικά στοιχεία επιδείνωση στα δυτικά.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, έχουν κάνει την καιρική εικόνα πιο ξεκάθαρη, επομένως αυτό που φαίνεται να επικρατεί και θα πρέπει να περιμένουμε, είναι μια σημαντική αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας το Σάββατο 03/10, και κυρίως το διήμερο Κυριακή και Δευτέρα 04-05/10 σε καλοκαιρινά επίπεδα.

Η αιτία που θα προκαλέσει αυτήν την πολύ σημαντική άνοδο, φέρεται να είναι η αποκοπή μιας δυναμικής ατμοσφαιρικής διαταραχής από την ατλαντική ροή, η οποία θα εισέλθει στο δυτικό μέρος της Γηραιάς Ηπείρου. Και ενώ λοιπόν αυτή η διαταραχή θα επιδεινώσει τον καιρό σε μεγάλο μέρος της δυτικής και τμήμα της κεντρικής Ευρώπης με πολλές βροχές, καταιγίδες και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, παράλληλα θα προκαλέσει και το «σκάψιμο» πολύ θερμών αερίων μαζών από την βόρεια Αφρική, οι οποίες θα κινηθούν προς την νοτιοανατολική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης φυσικά της χώρας μας).


Διάταξη αερίων μαζών από το προγνωστικό μοντέλο GFS για την Κυριακή. Όπως παρατηρείτε, ενώ η δυτική Ευρώπη θα έχει αρκετά ψυχρό καιρό, η νοτιοανατολική Ευρώπη θα βιώνει καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες!!


Εάν λοιπόν επαληθευτούν τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία (κάτι το οποίο έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα), τότε κατά πάσα πιθανότατα το Σάββατο η θερμοκρασία θα ανέβει κατά τόπους στους 28 με 30 βαθμούς και το διήμερο Κυριακής - Δευτέρας στους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Από πλευράς καιρικών φαινομένων, δεν αναμένεται τίποτα το ιδιαίτερο στην χώρα μας ενώ η πιθανότητα επιδείνωσης του καιρού για την δυτική Ελλάδα που είχαμε δώσει την προηγούμενη φορά για την Κυριακή, δεν υποστηρίζεται πλέον από τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία (ίσως έχουμε μόνο κάποια τοπικά φαινόμενα).

Παράλληλα αναμένεται και μία σημαντική ενίσχυση των νοτιάδων στο Ιόνιο μέσα στο Σ/Κ με την ένταση τοπικά να φτάνει σε αρκετά σημεία τα 7 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν γενικά ασθενείς.

Τέλος θα πρέπει να πούμε ότι αυτή η θερμή εισβολή, δείχνει να διατηρείται μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 06/10, ενώ από κει και ύστερα υπάρχουν ενδείξεις για μια σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά σε συνδυασμό με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Μείνετε συντονισμένοι στην Hellasmeteo, για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νέο άρθρο. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να ενημερώνεστε για την εξέλιξη του καιρού στην χώρα μας από τα καθημερινά μας δελτία καιρού που εκδίδονται και που περιγράφονται με λεπτομέρεια για όλη την χώρα. Να είστε όλες και όλοι καλά!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας