Εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας και πρόσκαιρες ισχυρές βροχές - Ο καιρός την Πέμπτη 19/05/2022

2022-05-18

Η καιρική μεταβολή για την οποία εκτενώς έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενή μας πρόγνωση, έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητή στις πιο βόρειες - βορειοανατολικές αρχικά περιοχές, όπου σημειώθηκαν/σημειώνονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ ταυτόχρονα ο υδράργυρος έχει σημειώσει αισθητότατη πτώση. Έντονες ωστόσο μπόρες και ισχυρές τοπικά καταιγίδες εκδηλώνονται επίσης σε αρκετές περιοχές όλου σχεδόν του ηπειρωτικού κορμού της χώρας, ως αποτέλεσμα της θερμικής αστάθειας. Βαθμιαία η ατμοσφαιρική διαταραχή κινείται νοτιότερα, εξέλιξη η οποία επί της ουσίας θα σημάνει εκ νέου επιδεινωμένο έως πολύ επιδεινωμένο καιρό τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στις κεντρικότερες κυρίως περιοχές, σοβαρή ενίσχυση των ανέμων σε Ιόνιο και Αιγαίο αλλά και πολύ μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 19/05/2022

Μέσα στη νύχτα ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση, καθώς οι βροχές θα έχουν σταματήσει εξ' ολοκλήρου και οι νεφώσεις θα "δώσουν" τη θέση τους σε ξαστεριά. Παρ'όλα αυτά στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως στα τμήματα γύρω από τον Θερμαϊκό Κόλπο, η συννεφιά θα παραμείνει περίπου μέχρι το ξημέρωμα και θα δίνει κάποιες τοπικές βροχές μέτριας έντασης, φαινόμενα που έως τις πρώτες πρωινές ώρες επίσης θα έχουν σταματήσει και ο καιρός θα βελτιωθεί. 

Σχεδόν παρόμοιες καιρικές συνθήκες αναμένονται στις περισσότερες περιοχές της δυτικής Ελλάδας με τις νυχτερινές και πρωινές ώρες να κυλούν αρκετά ομαλά με λίγες μόνο νεφώσεις. Παρ' όλα αυτά μέσα στο πρωί θα υπάρξει μια πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού μικρής διάρκειας σε δυτική Πελ/νησο και στα νησιά του κεντρικού Ιονίου (κυρίως στην Ζάκυνθο) με τοπικές μπόρες και πρόσκαιρες καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. 

Εκ διαμέτρου αντίθετη ωστόσο θα είναι η εικόνα μέσα στη νύχτα στα περισσότερα κεντρικά τμήματα. Ειδικότερα από τα πολύ νότια - νοτιοδυτικά τμήματα της Χαλκιδικής και κυρίως σε δυτική - κεντρική και νότια - νοτιοανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, κεντρική - βόρεια Εύβοια, κεντρική και βόρεια - βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα (με έμφαση τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, βόρειας Βοιωτίας), αλλά και στα βορειοανατολικά τμήματα της Πελ/νησου, θα επικρατήσει κακοκαιρία με βροχές και τοπικές καταιγίδες, με τα φαινόμενα κατά τόπους και κατά διαστήματα να παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ένταση.

Πιο τοπικές βροχές αναμένονται μέσα στη νύχτα στο ανατολικό Αιγαίο και κυρίως σε Χίο, Σάμο και Κω καθώς και στις βόρειες Κυκλάδες, ενώ στην Κρήτη αναμένεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού το πρωί με βροχές κατά τόπους έντονες, ιδίως στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Αντίθετα, στα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι γενικά καλός με λίγα σύννεφα. 

Από κει όμως και ύστερα καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ο καιρός θα βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με τα διαστήματα με ηλιοφάνεια να γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα στις περισσότερες περιοχές. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσει το νοτιοανατολικό άκρο της Πελ/νησου και κυρίως τα Κύθηρα, καθώς και η βόρεια Κρήτη όπου μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες ίσως επιμείνουν κάποια λίγα φαινόμενα κατά τόπους (στην Κρήτη δείχνουν τοπικά να διατηρούνται και μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, ημέρα για την οποία θα αναρτηθεί νεότερη πρόγνωση).

Οι άνεμοι στο Ιόνιο τη νύχτα και το πρωί θα πνέουν από Α διευθύνσεις και θα είναι ισχυροί έως πολύ ισχυροί με τις εντάσεις να φτάνουν σε αρκετές περιοχές τα 6 με 7 Μποφόρ. Βαθμιαία από το μεσημέρι και μετά θα γυρίσουν σε Β-ΒΔ και θα παρουσιάσουν εξασθένηση. Στο Αιγαίο, οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις και θα είναι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις, με εντάσεις της τάξεως των 7 με 8 Μποφόρ και μόνο στα βορειότερα τμήματα του Πελάγους μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση, θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 7 έως 24 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 26 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 12 έως 26 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 10 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 15 έως 23 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου (το "26αρι" ισχύει μόνο για τα ενδότερα τμήματα της Ρόδου).

Στην Αττική μέσα στη νύχτα και νωρίς το πρωί αναμένεται συννεφιά με βροχές οι οποίες θα είναι πιο αξιόλογες στα δυτικά και βόρεια του νομού (ίσως εκδηλωθεί και σύντομη καταιγίδα ανοιχτά στον Σαρωνικό). Βαθμιαία μέσα στο πρωί οι βροχές θα υποχωρήσουν και έως το μεσημέρι ο καιρός θα έχει παρουσιάσει ουσιαστική βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις και θα είναι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις με εντάσεις της τάξεως των 7 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες αναμένεται συννεφιά με βροχές, φαινόμενα τα οποία μέχρι το ξημέρωμα θα έχουν υποχωρήσει και ο καιρός θα παραμείνει αίθριος για το υπόλοιπο της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας