Έως θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο με τοπικές βροχές στα νότια - Ο καιρός την Τρίτη 18/10/2022

2022-10-17

Χωρίς να παρατηρούνται σημαντικές διακυμάνσεις ως προς το σκηνικό του καιρού, αναμένεται να εξελιχθεί το νέο 24ωρο σε ολόκληρη σχεδόν την Επικράτεια, με τους βοριάδες να διατηρούνται στο Αιγαίο σε υψηλές εντάσεις (ώντας τοπικά θυελλώδεις) και τις τοπικές βροχές να επιμένουν στο νότιο τμήμα της χώρας μας και συγκεκριμένα στην Κρήτη. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 18/10/2022

Στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, η ημέρα θα ξεκινήσει θα κυλήσει και θα τελειώσει με πολύ καλό καιρό, καθώς η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει στις περισσότερες περιοχές. Εξαίρεση θα αποτελέσει η Θράκη και συγκεκριμένα ο Έβρος, καθώς και τα νησιά του θρακικού όπου η ηλιοφάνεια θα εναλλάσσεται με νεφώσεις κατά περιόδους σχετικά αυξημένες.

Από το ύψος των Σποράδων, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελ/νησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, η ημέρα θα κυλήσει με νεφώσεις κατά διαστήματα αρκετά πυκνές και με μερικά διαστήματα με ηλιοφάνεια στις Κυκλάδες (κυρίως στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος). Πιθανότητα εκδήλωσης λίγων ασθενών βροχοπτώσεων υπάρχει για την βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα (ανατολική Εύβοια - βορειοανατολική Αττική), ενώ πιο αξιόλογα φαινόμενα αναμένονται σε δυτική και βόρεια - βορειοδυτική Κρήτη, τα οποία θα αρχίσουν να περιορίζονται από το βράδυ.

Τέλος, αρκετά καλός θα είναι ο καιρός στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές συννεφιές.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Β-ΒΑ διευθύνσεις που μέχρι το μεσημέρι θα έχουν στραφεί σε Β-ΒΔ και θα φτάνουν τοπικά τα 4 με 5 Μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί βοριάδες της τάξεως των 6 με 7 Μποφόρ, ενώ τοπικά οι ριπές δεν αποκλείεται να "αγγίξουν" τα 8 Μποφόρ, με μικρή σταδιακή εξασθένιση από το απόγευμα και μετέπειτα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 3 έως 23 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 23 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 7 έως 25 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 23 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 24 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε αυξημένες νεφώσεις κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας με πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς στα βόρεια και ανατολικά του νομού μέχρι αργά το μεσημέρι. Το βράδυ οι νεφώσεις θα αραιώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις πολύ ενισχυμένοι με την ένταση να φτάνει τα 7 Μποφόρ (στα ανατολικά οι ριπές ίσως αγγίξουν τα 8 Μποφόρ) και με βαθμιαία εξασθένιση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί όχι πάνω από 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας