Επιδεινωμένος ο καιρός στα νότια και χαμηλές θερμοκρασίες - Ο καιρός την Κυριακή 31/10/2021

2021-10-30

Αρκετά επιδεινωμένο αναμένεται να καταστεί το σκηνικό του καιρού στην νότια - νοτιοανατολική χώρα ως αποτέλεσμα της οπισθοδρόμησης του πολύ ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού με χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα το οποίο και προκάλεσε τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή της Σικελίας. Η τροχιά που φαίνεται να διαγράφει αυτό το σύστημα είναι νοτιοανατολική προς την παράκτια ζώνη της Λιβύης και της Αιγύπτου και τμήμα αυτού αναμένεται να δώσει βροχές στις νοτιότερες περιοχές της χώρας μας, φαινόμενα όμως που σε καμία των περιπτώσεων δεν θα έχουν την ένταση, όπως αυτά εκδηλώθηκαν στην Σικελία. Παράλληλα οι σχετικά ψυχρές για την εποχή αέριες μάζες πάνω από τον ελλαδικό χώρο, θα κρατήσουν τα θερμόμετρα σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα και μάλιστα τις νυχτερινές και πρωινές ώρες θα κάνει αρκετό κρύο ιδιαίτερα στα βόρεια ηπειρωτικά. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 31/10/2021

Στις περισσότερες περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας οι καιρικές συνθήκες αναμένονται πολύ καλές με λίγες νεφώσεις (κατά τόπους λίγο πυκνότερες) και πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσει η Θράκη και πιο συγκεκριμένα ο Έβρος, καθώς κάποιες νεφώσεις από το ανατολικό Αιγαίο θα ανηφορίσουν προς την περιοχή και ίσως δώσουν κάποια τοπικά φαινόμενα κυρίως τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες. 

Πιο νότια σε Σποράδες και ανατολική Στερεά Ελλάδα (Εύβοια, Βοιωτία, βορειοδυτική Αττική) ο καιρός αναμένεται να είναι πολύ συμπαγής με πυκνές νεφώσεις οι οποίες θα δώσουν βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης και τοπικού χαρακτήρα. Η Θεσσαλία και η ανατολική Πελ/νησος θα έχουν μόνον αυξημένη συννεφιά χωρίς να εκδηλώνονται φαινόμενα. 

Πιο σοβαρές δείχνουν να είναι οι βροχές στην Κρήτη (κυρίως στο κεντρικό και ανατολικό κομμάτι του νησιού), ενώ στα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους αρκετά ισχυρές. Οι Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου θα έχουν νεφώσεις μέσα στην ημέρα και κατά διαστήματα θα δέχονται σποραδικά φαινόμενα τοπικού χαρακτήρα

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν μεταβλητοί με την ένταση μόνο στα νότια ανοιχτά τμήματα του Πελάγους να φτάνει τα 5 με 6 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν ΒΑ άνεμοι έως 5 Μποφόρ με εξαίρεση όμως τα Δωδεκάνησα όπου η διεύθυνση των ανέμων θα είναι ΝΑ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 2 έως 18 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 20 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 4 έως 21 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 20 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 13 έως 19 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε πυκνή συννεφιά από την αρχή έως το τέλος της ημέρας με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού (ίσως σημειωθούν λίγα φαινόμενα και εντός του αστικού ιστού με έμφαση το βόρειο τμήμα). Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρκετά καλό καιρό με λίγες νεφώσεις κυρίως περιμετρικά της πόλης και πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας