Επιδεινωμένος ο καιρός την Δευτέρα - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 18-11-2019

2019-11-17

Επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας κατά την διάρκεια της Δευτέρας καθώς αναμένεται να εκδηλωθούν μπόρες, βροχές και καταιγίδες σε αρκετές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές με τα φαινόμενα μάλιστα τοπικά να αποκτούν έντονο χαρακτήρα. Παράλληλα η θερμοκρασία δεν πρόκειται να σημειώσει σημαντική μεταβολή. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 18/11/2019

Πολύ σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα στα δυτικά καθώς αναμένεται ένα πρόσκαιρο αλλά ενδεχομένως πολύ ισχυρό πέρασμα βροχών και καταιγίδων στα Επτάνησα (κυρίως στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο), την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο (κυρίως η δυτική Μεσσηνία, ο νομός Ηλείας και η βορειοδυτική Αχαΐα). Μάλιστα τα φαινόμενα στο κεντρικό και κυρίως βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο ίσως αποκτήσουν πρόσκαιρα σφοδρό χαρακτήρα και συνοδευτούν από θυελλώδεις ριπές ανέμων και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Προς το ξημέρωμα τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν λίγο ανατολικότερα και θα εκδηλωθούν βροχές αξιόλογου χαρακτήρα στην δυτική Μακεδονία και τα δυτικότερα τμήματα της Θεσσαλίας. Επιδείνωση επίσης θα παρουσιάσει ο καιρός στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την κεντρική και ανατολική Κρήτη και ενδεχομένως τα Δωδεκάνησα οπότε θα εκδηλωθούν διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες ίσως πρόσκαιρα ισχυρές. Πιθανότητα για βροχές και τοπικές καταιγίδες μέσα στην νύχτα έχει επίσης και η κεντρική Μακεδονία (κυρίως τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα παράκτια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας) ενώ μικρή αλλά υπαρκτή είναι η πιθανότητα για μπόρες στην ανατολική Στερεά Ελλάδα. 

Κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών τα φαινόμενα στα δυτικά - βορειοδυτικά θα παρουσιάζουν ολοένα και πιο τοπικό χαρακτήρα έως ότου σταματήσουν. Κάποια φαινόμενα θα πρέπει να επιμείνουν μέχρι το μεσημέρι στην δυτική Στερεά Ελλάδα και κυρίως την νοτιοδυτική Πελ/νησο όπου δεν αποκλείεται να βγάλει και τοπική καταιγίδα. Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος και θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές. Εδώ τα φαινόμενα αναμένεται να παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένιση από το απόγευμα και μετά και θα αποκτήσουν πιο τοπικό χαρακτήρα χωρίς όμως να σταματούν εντελώς. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχετικά καλός με διαστήματα με ηλιοφάνεια και αρκετές νεφώσεις. Αργά το απόγευμα και κυρίως κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών δεν αποκλείεται να βγάλει πρόσκαιρη μπόρα ή και καταιγίδα στην νοτιοανατολική Στερεά Ελλάδα και την βορειοανατολική Πελ/νησο. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο κατά την διάρκεια των φαινομένων θα πνέουν από Ν διευθύνσεις πολύ ενισχυμένοι στα 6-8Μπ. με τις ριπές να φτάνουν ίσως και τα 9Μπ. Μέσα στην ημέρα θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις μη ξεπερνώντας τα 4Μπ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις με ένταση μέχρι 5Μπ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 7 έως 19 βαθμούς, στα δυτικά από 8 έως 19 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 9 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 11 έως 22 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένεται κοντά στα μεσάνυχτα και λίγο μετά ο καιρός να παρουσιάσει επιδείνωση και να εκδηλωθούν μπόρες και ίσως πρόσκαιρη καταιγίδα κυρίως στα ανατολικά του νομού (όσο πιο ανατολικά τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα). Στην συνέχεια και κατά την διάρκεια της ημέρας ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με διαστήματα με ηλιοφάνεια αλλά και νεφώσεις κατά διαστήματα λίγο πιο πυκνές. Αργά το απόγευμα προς το βράδυ δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί και πάλι ο καιρός αυτήν την φορά κυρίως στα δυτικά και τα νότια και να εκδηλωθεί μπόρα ή και πρόσκαιρη καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια της νύχτας έως περίπου τις πρώτες μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα είναι άστατος καθώς κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Πρόσκαιρη βελτίωση αναμένεται τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας