Επιδείνωση με τοπικές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις - Ο καιρός την Τρίτη 22/02/2022

2022-02-21

Βαθμιαία μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά τη διάρκεια της Τρίτης, μία αλλαγή για την οποία σας είχαμε προϊδεάσει και μέσα από την τελευταία μας εβδομαδιαία καιρική εκτίμηση, ως αποτέλεσμα της έλευσης μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής από τη βόρεια Ιταλία. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της μεταβολής θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες οι οποίες κατά κύριο λόγο θα επηρεάζουν το δυτικό και βόρειο κομμάτι της χώρας μας, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, η μερική ενίσχυση των ανέμων σε Ιόνιο και σε Αιγαίο, καθώς και η πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως στα δυτικά - βορειοδυτικά.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 22/02/2022

Ήδη από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες της ημέρας το σκηνικό του καιρού θα καταστεί αρκετά άστατο στη δυτική - βορειοδυτική χώρα, με βροχές και τοπικές καταιγίδες να απασχολούν το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τα πιο δυτικά τμήματα της περιφέρειας της δυτικής Μακεδονίας και του γεωγραφικού διαμερίσματος της Θεσσαλίας, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τα πιο δυτικά - βορειοδυτικά τμήματα της Πελ/νησου. Μάλιστα τα εν λόγω φαινόμενα αναμένεται προς το μεσημέρι να γενικευτούν και κατά τόπους θα παρουσιάζουν αρκετά έντονο χαρακτήρα (δεν αποκλείεται να σημειωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις σε Ήπειρο και δυτική Στερεά Ελλάδα). 

Ταυτόχρονα αρκετά άστατος θα είναι ο καιρός και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές οι οποίες θα δίνουν μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν κυρίως στο ανατολικό - βορειοανατολικό Αιγαίο (όχι τόσο στα Δωδεκάνησα) και θα εναλλάσσονται με σημαντικά διαστήματα παύσης και βελτίωσης του καιρού, μία εξέλιξη η οποία θα διατηρηθεί σε γενικές γραμμές καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου. 

Προοδευτική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός και στη βόρεια Ελλάδα όπου εδώ, κυρίως από το μεσημέρι και μετά, αναμένεται κακοκαιρία με μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες να επηρεάζουν τα περισσότερα τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Μάλιστα στην κεντρική Μακεδονία και σε περιοχές όπως η Πιερία, η Πέλλα και η Ημαθία, τα φαινόμενα είναι πιθανό να εμφανίσουν σημάδια υψηλής ραγδαιότητας. Προς το απόγευμα, σοβαρή επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αναμένεται και στη Θεσσαλία, φαινόμενα τα οποία έως το βράδυ θα επεκταθούν στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Από το ύψος της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (κυρίως από την Αττική και νοτιότερα), την ανατολική Πελ/νησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με σχετικά καλύτερο καιρό. Τα διαστήματα με ηλιοφάνεια σε αυτές τις περιοχές θα είναι μεγαλύτερα, ωστόσο δεν θα λείπουν κατά περιόδους οι νεφώσεις οι οποίες ίσως αφήσουν λίγα τοπικά και ασθενή φαινόμενα (η νότια Ελλάδα και ιδιαίτερα οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα έχουν σοβαρή καιρική επιδείνωση την Τετάρτη 23/02/2022, μία εξέλιξη για την οποία θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες σε επόμενή μας πρόγνωση). 

Τέλος όσον αφορά το κομμάτι των χιονοπτώσεων, αυτές θα εκδηλώνονται στα ορεινά της δυτικής - βορειοδυτικής ηπειρωτικής χώρας και κυρίως στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου, όπου θα είναι πυκνές. Με την έλευση ωστόσο των πιο ψυχρών αερίων μαζών τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα πέσουν λίγο και έτσι προς το βράδυ είναι πιθανό να χιονίσει μέσα στην πόλη της Φλώρινας και ίσως της Κοζάνης. Στην Ήπειρο τα υψόμετρα χιονόπτωσης το βράδυ θα πέσουν έως τα 800 μέτρα, αφήνεται ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο στο νομό Ιωαννίνων να χιονίσει και λίγο χαμηλότερα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 4 με 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο θα κυριαρχήσει το Ν-ΝΔ ρεύμα με σχεδόν παρόμοιες εντάσεις, από το βράδυ ωστόσο και από τα βόρεια αναμένεται στροφή των ανέμων σε ισχυρούς βοριάδες. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 2 έως 16 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 13 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 5 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 17 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 8 έως 17 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει σχετικά καλά με λίγες νεφώσεις και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Προς το μεσημέρι ωστόσο θα αρχίσει να συννεφιάζει από τα δυτικά και θα έχουν την τάση να πυκνώνουν. Έτσι, μετά το μεσημέρι αναμένεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης κυρίως στα δυτικά  και στη συνέχεια στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν-ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά και νότια έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις από το ξεκίνημα της ημέρας και σημαντική επιδείνωση του καιρού το μεσημέρι με βροχές και καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Το απόγευμα ο καιρός θα καταστεί άστατος με διαστήματα βροχής στα περισσότερα τμήματα του νομού, ενώ αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί σχεδόν έως το τέλος της ημέρας. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με την ένταση να μην ξεπερνά τα 3 Μποφόρ, από το απόγευμα όμως θα το γυρίσει σε ισχυρό έως πολύ ισχυρό Βαρδάρη που θα φτάνει κατά περιόδους τα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 (ίσως πρόσκαιρα και 16) βαθμούς Κελσίου, με την στροφή όμως των ανέμων το απόγευμα αναμένεται αισθητή πτώση του υδραργύρου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας