Επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός την Τετάρτη 16/02/2022

2022-02-15

Βαθμιαία μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού της χώρας μας, ως αποτέλεσμα της έλευσης ενός βαρομετρικού χαμηλού από τα βορειοδυτικά. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ατμοσφαιρικής διαταραχής θα είναι οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες οι οποίες πρώτα θα επηρεάσουν τα πιο βορειοδυτικά τμήματα και στη συνέχεια το υπόλοιπο δυτικό κομμάτι της Επικράτειας, ενώ με την προοδευτική νοτιοανατολική κίνηση του χαμηλού, θα επηρεαστούν τμήματα της κεντρικής, της ανατολικής και της νότιας Ελλάδας την Πέμπτη.  

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 16/02/2022

 Ήδη από το ξεκίνημα της ημέρας ο καιρός θα έχει επιδεινωθεί στα βορειοδυτικά και συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο και τα πιο δυτικά - παράκτια τμήματα της Ηπείρου, όπου και θα σημειωθούν βροχές αρχικά ασθενούς έως μέτριας έντασης. Γρήγορα το πρωί οι βροχές αυτές θα ενταθούν σημαντικά και θα εκδηλωθούν καταιγίδες, ισχυρές μάλιστα στο βόρειο Ιόνιο. Τα φαινόμενα καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα επεκταθούν νοτιότερα και ελαφρώς ανατολικότερα, επηρεάζοντας έτσι τα νησιά του κεντρικού Ιονίου, το σύνολο της Ηπείρου, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και πιθανώς τα πολύ βορειοδυτικά τμήματα της Πελ/νησου, με βροχές και καταιγίδες και εδώ κατά τόπους ισχυρές και με πυκνές χιονοπτώσεις κατά μήκος της Πίνδου σε μεγάλα υψόμετρα (άνω των 1300 μέτρων).  Μέχρι το βράδυ βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στο σύνολο της δυτικής Ελλάδας, βαθμιαία ωστόσο θα υπάρξει βελτίωση από τα βορειοδυτικά. 

Αρκετά πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα θα έχουν οι όποιες βροχές στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Μακεδονίας και τη δυτική Θεσσαλία, ενώ κάποια φαινόμενα θα παρατηρηθούν το βράδυ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Χαλκιδικής. Αντίθετα στην υπόλοιπη κεντρική και ανατολική ηπειρωτική χώρα ο καιρός θα είναι αρκετά καλύτερος, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώσουν σταδιακά και κυρίως προς το ξημέρωμα της Πέμπτης θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 5 με 6 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο οι Ν θα είναι πιο εξασθενημένοι με την ένταση να μην ξεπερνά τα 4 με 5 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 2 έως 14 βαθμούς (στο εσωτερικό του Έβρου η μέγιστη θα φτάσει και τους 16 βαθμούς), στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 4 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 3 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 18 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 4 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά αραιές κατά βάση νεφώσεις οι οποίες μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν και αργά την νύχτα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται βροχές στα δυτικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις με ένταση έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας