Επιδείνωση του καιρού από το βράδυ και τα βορειοδυτικά - Ο καιρός την Παρασκευή 29/01/2021

2021-01-28

Βελτιωμένο θα είναι σε γενικές γραμμές το σκηνικό του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας κατά την διάρκεια της Παρασκευής, καθώς τα όποια φαινόμενα θα έχουν αρκετά έως πολύ τοπικό και ασθενή χαρακτήρα. Παρ' όλα αυτά οι νεφώσεις θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις περισσότερες περιοχές, ενώ από το βράδυ και από τα βορειοδυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει ξανά επιδείνωση με αξιόλογες βροχές και καταιγίδες. Από πλευράς ανέμων, αυτοί θα πνέουν γενικά εξασθενημένοι, ωστόσο σταδιακά στα δυτικά θα ενισχυθούν ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη την χώρα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 29/01/2021

Στην δυτική Ελλάδα καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας θα έχουμε νεφώσεις αυξημένες σχεδόν σε όλες τις ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές. Κατά την διάρκεια της ημέρας είναι πιθανό να έχουμε λίγα τοπικά και ασθενή περάσματα βροχών από τα νησιά του Ιονίου και τα παράκτια τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας, τίποτα όμως το ιδιαίτερο. Αυξημένες νεφώσεις θα έχουμε και στο σύνολο της υπόλοιπης χώρας οι οποίες μάλιστα κατά τόπους θα είναι πιο πυκνές, ωστόσο θα υπάρχουν και ενδιάμεσα διαστήματα όπου θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. 

Σχεδόν παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και κατά την διάρκεια των βραδινών - νυχτερινών ωρών της ημέρας με τις νεφώσεις να διατηρούνται σχεδόν σε όλα τα τμήματα. Παρ' όλα αυτά στην βορειοδυτική Ελλάδα τα σύννεφα το βράδυ θα έχουν την τάση ώρα με την ώρα να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο και προοδευτικά ο καιρός θα παρουσιάσει αρκετά σημαντική επιδείνωση με νέες βροχές και καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, ίσως μάλιστα τοπικά ισχυρές. Πιο μικρή είναι η πιθανότητα για λίγα τοπικά και ασθενή φαινόμενα στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια - βορειοδυτικά τμήματα ενώ στο Αιγαίο δεν αποκλείεται κατά τόπους να σημειωθούν ψιχάλες ή πολύ ασθενείς τοπικές βροχές. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Ν διευθύνσεις με την ένταση να μην ξεπερνάει τα 4 με 5 Μποφόρ και τοπικά στα βόρεια τα 6 Μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε ΝΔ και θα ενισχυθούν στα 5 με 6 Μποφόρ ενώ μετά τα μεσάνυχτα θα παρουσιάσουν νέα περαιτέρω ενίσχυση. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κατά κύριο λόγο διευθύνσεις, με την ένταση να κυμαίνεται γύρω στα 4 με 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε άνοδο, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -3 έως 10 βαθμούς, στα δυτικά από -3 έως 13 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -1 έως 14 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 5 έως 14 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 3 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά την διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί, στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές αλλά και μικρά ενδιάμεσα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν-ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 14 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια μέσα στην ημέρα. Από το μεσημέρι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σταδιακά αραιές νεφώσεις οι οποίες προοδευτικά θα πυκνώσουν. Το βράδυ είναι αρκετά πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως περιμετρικά της πόλης. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις που προοδευτικά θα στραφούν σε Ν με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 9 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας