Επιδείνωση του καιρού με αξιόλογες βροχές - Ο καιρός την Τετάρτη 18/11/2020

2020-11-17

Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Τετάρτης σε μεγάλο μέρος της χώρας και ιδιαίτερα σε δυτικές και κεντρικές περιοχές, με αρκετά αξιόλογες βροχές και λίγες μεμονωμένες καταιγίδες. Παράλληλα οι άνεμοι στο Αιγαίο θα αρχίσουν σταδιακά να ενισχύονται ενώ θα πέσει αρκετά η θερμοκρασία ως προς τις μέγιστες τιμές. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 18/11/2020

Ήδη κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών, ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος στις περισσότερες δυτικές και βόρειες περιοχές και συγκεκριμένα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να εκδηλώνονται βροχές οι οποίες τοπικά θα έχουν αξιόλογο χαρακτήρα ενώ στο βόρειο Ιόνιο δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν καταιγίδες. Πολύ γρήγορα τα φαινόμενα θα κατηφορίσουν νοτιότερα και θα επηρεαστεί η Θεσσαλία, σχεδόν ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, η βόρεια Πελ/νησος και οι Σποράδες, οπότε μέχρι και νωρίς το μεσημέρι θα έχουν ξεκινήσει να εκδηλώνονται βροχές οι οποίες θα έχουν στις περισσότερες περιοχές αξιόλογο χαρακτήρα. Παράλληλα ο καιρός στην βόρεια Ελλάδα θα παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης ενώ μέχρι το απόγευμα οι βροχές θα επηρεάζουν και την υπόλοιπη Πελ/νησο (δεν αποκλείεται μάλιστα στην νότια Πελ/νησο τοπικά τα φαινόμενα να είναι έντονα). Πιο τοπικές και ασθενείς θα είναι οι βροχές στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, ενώ στις Κυκλάδες και την Κρήτη, ασθενείς τοπικές βροχές θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Τέλος πυκνή συννεφιά θα επικρατήσει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Α κυρίως διευθύνσεις με την ένταση να μην ξεπερνά τα 4 Μποφόρ ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από Β διευθύνσεις και θα ενισχυθούν μέχρι το βράδυ στα 7 Μποφόρ στις περισσότερες περιοχές. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 6 έως 15 βαθμούς, στα δυτικά από 7 έως 17 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 9 έως 18 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 18 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε τις πρώτες πρωινές ώρες αρκετά καλό καιρό με διαστήματα με ηλιοφάνεια κυρίως στα νότια και λίγες νεφώσεις στα βορειότερα τμήματα. Πολύ γρήγορα μέσα στο πρωί θα αναπτυχθούν πυκνές νεφώσεις από τα βόρεια προς τα νότια και ήδη πριν από το μεσημέρι θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται βροχές οι οποίες τοπικά θα είναι αξιόλογες (ιδιαίτερα στα κεντρικά και βόρεια του νομού). Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού αναμένεται κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών συννεφιά η οποία θα δίνει βροχές τοπικά αξιόλογες. Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης, ωστόσο μέχρι τις βραδινές ώρες δεν αποκλείεται να συννεφιάσει εκ νέου και να βρέξει τοπικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας