Επιδείνωση του καιρού με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός την Τρίτη 26/05/2020

2020-05-25

Έντονη αστάθεια με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες περιμένουμε κατά την διάρκεια της Τρίτης στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής κυρίως χώρας. Παράλληλα οι βοριάδες θα παρουσιάσουν ενίσχυση στο Ιόνιο ενώ ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση και θα κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 26/05/2020 

Ήδη από το ξεκίνημα της ημέρας ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος στις περισσότερες περιοχές και από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες θα εκδηλώνονται διάσπαρτες βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και πιο τοπικά στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και την βόρεια Πελ/νησος. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες οι νεφώσεις θα αρχίσουν να πυκνώνουν και ο καιρός ώρα με την ώρα θα επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο. Έτσι από νωρίς το μεσημέρι και μετέπειτα αναμένεται κακοκαιρία με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Θράκη, τις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, τις περισσότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και την κεντρική και βόρεια Πελ/νησο. Τα φαινόμενα κατά τόπους και κατά περιόδους θα παρουσιάζουν σημάδια πολύ υψηλής έως σφοδρής έντασης ιδιαίτερα στις πιο ορεινές - ημιορεινές περιοχές, θα συνοδευτούν από ισχυρές ριπές ανέμων και τοπικά από χαλαζοπτώσεις. Η κακοκαιρία θα επιμείνει σε γενικές γραμμές μέχρι το τέλος της ημέρας, ωστόσο κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών τα φαινόμενα θα αρχίσουν να έχουν πιο επιλεκτικό χαρακτήρα. Παράλληλα πιθανότητα για τοπικές βροχές υπάρχει επίσης για τα νησιά του Ιονίου (κυρίως τα ορεινά) τις θερμές ώρες της ημέρας καθώς επίσης και για την ορεινή - ημιορεινή Κρήτη ενώ τέλος στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα η πιθανότητα για βροχές είναι πιο μικρή και κυρίως για τα ορεινά. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις αρκετά ισχυροί με την ένταση να φτάνει τα 7 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από Β διευθύνσεις, όχι πάνω από 4 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε πτώση, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 7 έως 20 βαθμούς, στα δυτικά από 9 έως 23 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 10 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 15 έως 23 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Κατά την διάρκεια των φαινομένων όμως οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται έως και 5 βαθμούς κάτω από τις δοσμένες.  

Στην Αττική περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις κυρίως στα γύρω ορεινά. Πολύ γρήγορα όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι μέσα στο μεσημέρι αναμένονται βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού με αυξημένη πιθανότητα καταιγίδας. Προς το απόγευμα φαίνεται γενικευμένη επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες και μέσα στο λεκανοπέδιο, με τα φαινόμενα μάλιστα τοπικά να έχουν και έντονο χαρακτήρα. Το βράδυ οι βροχές θα περιοριστούν κυρίως στα βόρεια όπου θα επιμείνουν μέχρι το τέλος της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο κατά την διάρκεια των φαινομένων θα πέσει 3 με 4 βαθμούς. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε από τις πρωινές ώρες συννεφιά η οποία μάλιστα ενδέχεται να δώσει βροχές κυρίως στα ανατολικά του νομού. Προς το μεσημέρι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις οι οποίες θα έχουν την τάση να πυκνώνουν και θα σημειωθούν εκ νέου βροχές και ίσως καταιγίδες κυρίως και πάλι στα ανατολικά του νομού προς την Χαλκιδική. Το απόγευμα και το βράδυ ενδέχεται να έχουμε πιο γενικευμένη επιδείνωση με βροχές σε όλο τον νομό και ίσως πρόσκαιρη καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας