Επιδείνωση του καιρού με τοπικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Πέμπτη 20-02-2020

2020-02-19

Σημαντική αλλαγή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας κατά την διάρκεια της Πέμπτης καθώς το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα περάσει πάνω από την περιοχή μας θα προκαλέσει τοπικά έντονες βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις στα περισσότερα ορεινά ηπειρωτικά, ενίσχυση των ανέμων στα Πελάγη και πτώση της θερμοκρασίας πιο αισθητή στην βόρεια Ελλάδα.  

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά την καιρική εξέλιξη για την Πέμπτη 20/02/2020

Κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο καιρός θα έχει επιδεινωθεί κυρίως στα βορειοδυτικά και συγκεκριμένα στα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία και την βορειοδυτική Στερεά Ελλάδα οπότε θα εκδηλωθούν αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ανοιχτά του βορείου Ιονίου. Πιο τοπικά και ασθενή θα είναι τα φαινόμενα στην δυτική Πελ/νησο και το νότιο Ιόνιο, σταδιακά όμως προς τις πρώτες πρωινές ώρες και εδώ θα ενταθούν. Προς το ξημέρωμα τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί λίγο ανατολικότερα και θα επηρεάζουν μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Θεσσαλίας και τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας με πιο τοπικές βροχές όμως. Αρκετά καλύτερος θα είναι ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα και μόνο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενδέχεται κατά διαστήματα μέσα στην νύχτα να βγάλει κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές

Καθώς θα βαδίζουμε προς τις μεσημβρινές ώρες η κακοκαιρία θα έχει επεκταθεί αρκετά πιο ανατολικά. Έτσι λοιπόν οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο και μάλιστα κατά τόπους και κατά περιόδους θα είναι έντονες. Παρ'όλα αυτά σιγά σιγά προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν και ο καιρός θα βελτιώνεται ώρα με την ώρα ολοένα και περισσότερο. Αξιόλογες βροχές αναμένονται και στην βόρεια Ελλάδα, την Θεσσαλία, την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και Πελ/νησο με τοπικές καταιγίδες. Παράλληλα σημαντική επιδείνωση του καιρού περιμένουμε και στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου με βροχές και καταιγίδες και εδώ πρόσκαιρα ισχυρές ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τα φαινόμενα θα έχουν πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα. Πολύ αξιόλογες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας από τα 900 με 1000 μέτρα και πάνω ενώ στην δυτική Μακεδονία οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν μέχρι τα 700 μέτρα και πρόσκαιρα για λίγο πιο χαμηλά (πρόσκαιρη χιονόπτωση ενδέχεται να σημειωθεί και στην πόλη της Φλώρινας).

Προς το τέλος της ημέρας ο καιρός θα είναι βελτιωμένος στα περισσότερα δυτικά εκτός από την νοτιοδυτική Πελ/νησο όπου ίσως παραμείνουν κάποιες βροχές και πιθανώς τοπικές καταιγίδες. Ασθενείς τοπικές βροχές θα συνεχιστούν επίσης σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με σταδιακή παύση. Βροχές κατά τόπους αξιόλογες θα εκδηλώνονται στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελ/νησο ενώ στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν και καταιγίδες. Πιο λίγες βροχές θα σημειωθούν στην Κρήτη.  

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις, βαθμιαία πολύ ισχυροί με ένταση 6 με 7 Μποφόρ και στα ανοιχτά τοπικά και 8 Μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο από Δ διευθύνσεις, ισχυροί εντάσεως έως 6 Μποφόρ και τέλος στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο αρχικά από Ν διευθύνσεις που γρήγορα θα στραφούν σε Β και θα φτάνουν τα 5 με 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 3 έως 11 βαθμούς, στα δυτικά από 5 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 5 έως 15 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 15 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά λίγη συννεφιά, πυκνότερη στα δυτικά και βόρεια του νομού όπου προς το μεσημέρι θα ξεκινήσουν βροχές τοπικού χαρακτήρα. Προς το απόγευμα αναμένεται γενικευμένη επιδείνωση σε ολόκληρο τον νομό με βροχές και τοπικές καταιγίδες που δεν αποκλείεται πρόσκαιρα να είναι ισχυρές. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος της ημέρας με βαθμιαία εξασθένιση από κει και ύστερα. Το βράδυ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα πάνω από τα 1000 με 1100 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Δ διευθύνσεις ασθενείς με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Το μεσημέρι θα στραφούν σε Β και θα ενισχυθούν φτάνοντας την ένταση των 6 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις από την αρχή της ημέρας με βροχές μέτριας γενικά έντασης και πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας στον Θερμαϊκό το πρωί. Σταδιακή βελτίωση του καιρού περιμένουμε από αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις αρχικά ασθενείς με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και μετά το μεσημέρι μέτριοι 5 και τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας