Επιδείνωση του καιρού με βροχές σε αρκετές περιοχές - Ο καιρός το Σάββατο 24/04/2021

2021-04-23

Αλλαγή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού το Σάββατο στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, εξαιτίας μίας ατμοσφαιρικής διαταραχής η οποία θα μας έλθει από τα δυτικά. Το αποτέλεσμα αυτής της μεταβολής, θα είναι οι βροχές οι οποίες θα επηρεάσουν κυρίως τις προαναφερθείσες περιοχές και οι οποίες θα έχουν αρκετά αξιόλογο χαρακτήρα και αρκετά μεγάλη διάρκεια κατά τόπους. Παράλληλα οι θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ βορρά και νότου θα είναι και πάλι πολύ μεγάλες, καθώς στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια θα σημειωθεί πτώση, ενώ στα νοτιότερα θα είναι αρκετά υψηλές.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 24/04/2021

Ήδη από τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, το σκηνικό του καιρού θα είναι επιδεινωμένο στα περισσότερα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα. Έτσι, βροχές αναμένεται να σημειωθούν στην δυτική και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, τις περισσότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, τις Σποράδες και την βόρεια Πελ/νησο, φαινόμενα τα οποία θα έχουν αξιόλογο έως και έντονο κατά τόπους χαρακτήρα. Βροχές θα σημειωθούν επίσης στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικότερα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και της Πελ/νησου, ωστόσο σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν πιο τοπικό χαρακτήρα, θα είναι όμως τοπικά αξιόλογα.

Προς τις πρώτες πρωινές ώρες, βροχές θα σημειωθούν και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, με έμφαση τα νησιά του θρακικού, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη θα κυριαρχήσει η συννεφιά, η πιθανότητα όμως να σημειωθεί βροχή είναι αρκετά μικρότερη και αυτή σε τοπικό επίπεδο.

Καλύτερος αναμένεται να είναι ο καιρός τόσο τις νυχτερινές, όσο και τις πρωινές ώρες, στα νοτιότερα - νοτιοανατολικότερα τμήματα και πιο συγκεκριμένα στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, παρ' όλα αυτά και εδώ θα κυριαρχήσει η συννεφιά η οποία θα είναι αρκετά πυκνή. 

Ιδιαίτερα επιδεινωμένο θα διατηρηθεί το σκηνικό του καιρού και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, με τα φαινόμενα να επηρεάζουν και πάλι τις ίδιες περιοχές. Έτσι βροχές θα σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Στερεά Ελλάδα και την βόρεια Πελ/νησο. Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα τόσο τις μεσημβρινές όσο και τις απογευματινές ώρες, φαίνεται να εκδηλώνονται σε Θεσσαλία, Σποράδες, ανατολική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και βόρεια Πελ/νησο, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα έχουν πιο τοπικό χαρακτήρα. 

Πιο μικρή είναι και πάλι η πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς και τοπικά στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ ασθενείς τοπικές βροχές δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν σε περιοχές της νότιας Πελ/νησου. 

Θα παραμείνει και πάλι καλύτερος ο καιρός σε Κυκλάδες, Κρήτη και νησιά νοτιοανατολικού Αιγαίου, με την συννεφιά ωστόσο να διατηρείται πυκνή. 

Το βροχερό σκηνικό του καιρού θα διατηρηθεί σε γενικές γραμμές και κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών, ιδιαίτερα στην Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και την βορειοανατολική Πελ/νησο. Παράλληλα προς το βράδυ θα επιδεινωθεί πρόσκαιρα ο καιρός και στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου (με έμφαση την Χίο και την Λέσβο), όπου θα σημειωθούν βροχές αξιόλογου χαρακτήρα, ενώ πιθανότητα για πρόσκαιρη βροχή υπάρχει και για τις βόρειες Κυκλάδες. 

Στην υπόλοιπη δυτική και βόρεια Ελλάδα, οι βροχές αν και θα επιμείνουν μέχρι το τέλος της ημέρας, θα έχουν σιγά σιγά την τάση να αποκτούν ολοένα και πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα. 

Τέλος η πυκνή συννεφιά θα διατηρηθεί στα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας μας, με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει τοπικά. 

Οι άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις, με την ένταση στα κεντρικά τμήματα να φτάνει μέσα στην ημέρα τα 5 με 7 Μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως από Α διευθύνσεις και θα είναι πολύ ισχυροί φτάνοντας τα 6 με 8 Μποφόρ, ενώ στα ανοιχτά τις πρωινές ώρες δεν αποκλείεται οι ριπές να "αγγίξουν" τοπικά θυελλώδεις εντάσεις της τάξεως των 9 με 10 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β γενικά διευθύνσεις με την ένταση να φτάνει τα 5 με 6 Μποφόρ και τοπικά στα κεντρικά τμήματα μέσα στην ημέρα τα 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 2 έως 16 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 17 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 7 έως 19 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 9 έως 19 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 15 έως 23 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου (το "27αρι" ισχύει για το εσωτερικό της Ρόδου).

Στην Αττική περιμένουμε μέσα στην νύχτα και τις πρωινές ώρες αρκετά πυκνή συννεφιά η οποία θα δώσει βροχές τοπικά αξιόλογες κυρίως στις πιο δυτικές περιοχές του νομού. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων περιμένουμε μεταξύ πρωινών και πρώτων μεσημβρινών ωρών, ενώ από το μεσημέρι και μετά περιμένουμε γενικευμένη επιδείνωση του καιρού με αξιόλογες βροχές στο μεγαλύτερο κομμάτι του νομού. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν μέχρι το απόγευμα, ενώ το βράδυ θα περιοριστούν σε πιο τοπικό χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ κυρίως διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά μέχρι 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 15 (τοπικά έως 16) βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά η οποία προς το ξημέρωμα θα ξεκινήσει να δίνει βροχές, αρκετά αξιόλογες τις πρωινές ώρες. Στην συνέχεια και για το υπόλοιπο της ημέρας ο καιρός θα καταστεί άστατος με διαστήματα όπου θα εκδηλώνονται βροχές αλλά και αντίστοιχα διαστήματα όπου τα φαινόμενα θα παρουσιάζουν ύφεση ή θα σταματούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 13 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας