Επιδείνωση του καιρού στα δυτικά με τοπικές βροχές - Ο καιρός την Κυριακή 12/09/2021

2021-09-11

Επιλεκτική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας κατά την διάρκεια της Κυριακής, ως αποτέλεσμα του βαρομετρικού χαμηλού το οποίο κινείται από την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, ανατολικά, προσεγγίζοντας την περιοχή μας. Η διαταραχή αυτή ωστόσο θα μεταβάλλει το σκηνικό του καιρού μόνο στα δυτικά, ενώ στα υπόλοιπα θα επικρατήσει κυρίως αυξημένη συννεφιά. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 12/09/2021

Ήδη από νωρίς το πρωί ο καιρός θα έχει καταστεί επιδεινωμένος στα νησιά του Ιονίου καθώς και στα παράκτια τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής - βορειοδυτικής Πελ/νησου, οπότε και θα σημειώνονται αξιόλογες βροχές οι οποίες τοπικά θα έχουν και έντονο χαρακτήρα (στα ανοιχτά του Πελάγους θα εκδηλωθούν και παροδικές καταιγίδες). Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και το μεσημέρι στις ίδιες περιοχές, επεκτεινόμενα μάλιστα στα ενδότερα τμήματα της Ηπείρου έως και την δυτική Μακεδονία, καθώς τοπικά και στα ενδότερα τμήματα της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Πελ/νησου. Σταδιακή εξασθένιση αναμένεται από το απόγευμα και το βράδυ θα αποκτήσουν πιο τοπικό χαρακτήρα. 

Αυξημένη συννεφιά θα παρατηρηθεί κατά την διάρκεια της ημέρας και σε όλα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα, ιδιαίτερα μάλιστα σε κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και κεντρική - βόρεια Στερεά Ελλάδα, ωστόσο η πιθανότητα σε αυτές τις περιοχές να ψιχαλίσει ή να βρέξει τοπικά και ασθενώς είναι αρκετά μικρή. 

Τέλος σε Κυκλάδες, Κρήτη, νησιά ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα, οι καιρικές συνθήκες θα είναι αρκετά καλές με λίγες τοπικές νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν-ΝΑ κυρίως διευθύνσεις με μέτριες γενικά εντάσεις της τάξεως των 5 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με παρόμοιες σχεδόν εντάσεις και μόνον στο βόρειο Αιγαίο τοπικά θα φτάνουν τα 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 13 έως 28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 23 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 14 έως 24 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 16 έως 27 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 18 έως 27 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αρχικά περιμένουμε νεφώσεις αραιές κατά βάση οι οποίες όμως προοδευτικά θα πυκνώσουν και ίσως προς το τέλος της ημέρας σημειωθεί ασθενής τοπική βροχόπτωση στα δυτικά, τα βόρεια και τα ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας