Επικίνδυνος καύσωνας πολύ μεγάλης διάρκειας - Η εξέλιξη του καιρού έως τις 10 Αυγούστου 2021

2021-07-29

Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα αυτού του σφοδρού κύματος καύσωνα, ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει να επηρεάζει το μεγαλύτερο κομμάτι της ηπειρωτικής κυρίως χώρας με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν και να ξεπερνούν κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για μία εξέλιξη για την οποία σας είχαμε ενημερώσει και μέσα από προηγούμενα αναλυτικά άρθρα στην ιστοσελίδα μας, αλλά και για κάτι το οποίο απ' ότι φαίνεται θα μας απασχολήσει για ένα διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Τις τελευταίες λοιπόν ημέρες παρατηρείται το φαινόμενο της μεταφοράς θερμών έως πολύ θερμών αερίων μαζών από την περιοχή της βόρειας - βορειοδυτικής Αφρικής προς την νοτιοανατολική Ευρώπη. Το αίτιο το οποίο προκαλεί αυτήν την έντονη θερμή μεταφορά, είναι το ισχυρό Αντικυκλωνικό πεδίο υψηλών πιέσεων στην βορειοδυτική Αφρική, το οποίο συνδυάζεται με τις χαμηλές πιέσεις στην βόρεια - βορειοδυτική Ευρώπη, μία ροή η οποία δείχνει να διατηρείται για αρκετές ακόμα ημέρες, μεταφέροντας ακόμα πιο θερμές αέριες μάζες προς την χώρα μας την επόμενη εβδομάδα.

Διάταξη αερίων μαζών πάνω από την "Γηραιά Ήπειρο" στην στάθμη των 850hPa, σύμφωνα με το παγκόσμιο αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο GFS, για την Παρασκευή 30/07/2021!!Λαμβάνοντας υπόψιν τα άνω, μπορούμε να πούμε πως το κύμα καύσωνα το οποίο ήδη επηρεάζει και θα συνεχίσει να επηρεάζει την χώρα μας, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, τόσο λόγω της εντυπωσιακής διάρκειας του, αλλά και λόγω της εξαιρετικά μεγάλης έντασής του. Από την Παρασκευή 30/07/2021 δε, όπου το μελτέμι θα εξασθενήσει και θα υποχωρήσει ανατολικότερα - νοτιοανατολικότερα στο Αιγαίο, ο καύσωνας θα γίνει ιδιαιτέρως αισθητός σε ολόκληρο τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου και τοπικά να φτάνουν τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν παρόμοιες θερμοκρασίες αναμένεται να έχουμε και το Σ/Κ, ενώ από την Δευτέρα 02/08/2021, διαφαίνεται μία νέα μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της ακόμη πιο έντονης θερμής μεταφοράς. Εάν επιβεβαιωθούν τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, σε συνδυασμό με τους βορειοδυτικούς καταβατικούς ανέμους στα ηπειρωτικά (εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών), τότε είναι πιθανό να καταγραφούν μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές της τάξεως των 45 ή και 46 βαθμών Κελσίου. Παράλληλα, ολόκληρη η νέα εβδομάδα αναμένεται να κυλήσει με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, καθώς ο καύσωνας δεν δείχνει να υποχωρεί από την χώρα μας τουλάχιστον έως το Σάββατο 07/08/2021, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για λίγο μεγαλύτερη παράταση αυτού, έως τις 10/08/2021.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, καθώς θα περνάνε οι ημέρες θα έχουμε όλο και περισσότερα στοιχεία για την όλη διάρκεια και ένταση αυτού του φαινομένου. Μην ξεχνάτε πως μπορείτε να έχετε καθημερινή καιρική ενημέρωση μέσα από τις αναλυτικές μας προγνώσεις. 

Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 30/07/2021, μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/poly-ischyros-kaysonas-me-thermokrasies-eos-kai-44-vathmoys-kelsioy-o-kairos-tin-paraskeyi-30-07-2021/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας