Επιλεκτικές μπόρες και καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια - Ο καιρός την Τρίτη 20/04/2021

2021-04-19

Αρκετά άστατο αναμένεται το σκηνικό του καιρού στην δυτική και βόρεια Ελλάδα, καθώς κατά την διάρκεια της Τρίτης αναμένεται να εκδηλωθούν μπόρες ή και καταιγίδες αρκετά τοπικού όμως χαρακτήρα. Την ίδια ώρα ο καιρός στα ανατολικά και νότια θα είναι αρκετά καλός, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα σε όλη την χώρα.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 20/04/2021

Στο ξεκίνημα της ημέρας ο καιρός θα είναι αρκετά καλός στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, καθώς τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι μεγάλα και οι νεφώσεις περιορισμένες. Πιο αυξημένη συννεφιά αναμένεται ωστόσο από την αρχή της ημέρας στην δυτική Ελλάδα και μέσα στο πρωί θα σημειώνονται τοπικού χαρακτήρα μπόρες κυρίως στα νησιά του Ιονίου και στα δυτικότερα τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της βορειοδυτικής Πελ/νησου. Και στην Θράκη μέσα στην νύχτα και το πρωί θα έχουμε παροδικά αυξημένη συννεφιά με τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες κυρίως στα βορειότερα τμήματα του διαμερίσματος.

Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα αναπτυχθούν νεφώσεις στις περισσότερες περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδα με τάση να πυκνώνουν. Έτσι μεταξύ των πρώτων μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, αναμένεται να εκδηλωθούν μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Θεσσαλίας, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας (ίσως πρόσκαιρα και στην βόρεια Στερεά Ελλάδα), της Μακεδονίας και της Θράκης. Τα φαινόμενα σε γενικές γραμμές θα είναι αρκετά τοπικού χαρακτήρα και προς το βράδυ θα έχουν σταματήσει σχεδόν παντού. 

Στην υπόλοιπη κεντρική, ανατολική και νότια Ελλάδα η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με πολύ καλό καιρό.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ-ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση να μην ξεπερνάει τα 3 με 5 Μποφόρ και στο Αιγαίο θα πνέουν από Δ γενικά διευθύνσεις με την ένταση στα νότια να φτάνει τοπικά τα 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 1 έως 18 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 16 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 4 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 5 έως 21 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 10 έως 18 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με αρκετή ηλιοφάνεια. Αργά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και τα βόρεια με μικρή πιθανότητα να βρέξει πρόσκαιρα στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ γενικά διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και στα δυτικά τοπικά έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 20 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά γενικά αίθριο καιρό. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα εκδήλωσης παροδικής μπόρας κυρίως στα γύρω ορεινά. Πρόσκαιρη βροχή δεν αποκλείεται να σημειωθεί και αργά το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε μεταβλητούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας