Επιλεκτική αστάθεια με τοπικές μπόρες στα ηπειρωτικά - Ο καιρός την Πέμπτη 17/06/2021

2021-06-16

Οι πιο ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, αναμένεται να καταστήσουν το σκηνικό του καιρού επιλεκτικά άστατο, με τοπικές μπόρες και καταιγίδες να εκδηλώνονται κατά τις θερμές ώρες της ημέρας κυρίως στα πιο βόρεια ορεινά - ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα. Παράλληλα οι άνεμοι δεν πρόκειται να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στα Πελάγη, ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα σχεδόν κανονικά για την εποχή.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 17/06/2021

Η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει πολύ καλά σε ολόκληρη την χώρα με σχεδόν αίθριο ουρανό, ενώ νεφώσεις αραιές κατά βάση θα έχουμε από τις πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά. Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα περισσότερα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και κυρίως της βόρειας Ελλάδας, με τάση πύκνωσης και επέκτασης αυτών και σε πεδινές περιοχές. Έτσι κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, θα εκδηλωθούν μπόρες και καταιγίδες στην Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο (με έμφαση τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Πίνδο), την Θεσσαλία (κυρίως τα πιο δυτικά τμήματα) και ενδεχομένως την βόρεια Στερεά Ελλάδα και την βόρεια ορεινή Πελ/νησο. Τα φαινόμενα θα παρουσιάζουν μεγάλη τοπικότητα και θα περιορίζονται κυρίως σε περιοχές κοντά στους ορεινούς όγκους, ενώ επίσης δεν αναμένεται να έχουν μεγάλη διάρκεια. Από αργά το απόγευμα μάλιστα σταδιακά θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα έχουν σταματήσει. Στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς καιρικών συνθηκών, καθώς η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ-ΒΔ διευθύνσεις με ασθενείς εντάσεις της τάξεως των 2 με 4 Μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν από Δ διευθύνσεις με την μέγιστη ένταση να παρατηρείται στα Δωδεκάνησα όπου και θα φτάνει τα 5 Μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο θα πνέουν από Ν διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 13 έως 31 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 28 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 14 έως 30 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 16 έως 32 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 16 έως 28 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς στα βορειοδυτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά αίθριο καιρό. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις με πιθανότητα να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια του νομού η μέγιστη θα ανέλθει έως τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας