Επιλεκτική επιδείνωση με τοπικές βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός την Πέμπτη 26/08/2021

2021-08-25

Επιλεκτική μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού της χώρας μας κατά την διάρκεια της Πέμπτης, καθώς περιμένουμε μία επιδείνωση η οποία όμως θα απασχολήσει κυρίως την δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα και πιο τοπικά περιοχές της βόρειας χώρας. Το αίτιο το οποίο θα προκαλέσει αυτήν την πρόσκαιρη αλλαγή, θα είναι μία ψυχρή λίμνη η οποία κινείται σταδιακά από τις Σκανδιναβικές χώρες προς την περιοχή της κεντρικής Ευρώπης. Τμήμα αυτού του βαρομετρικού χαμηλού αναμένεται οριακά να επηρεάσει τα δυτικά - βορειοδυτικά τμήματα της χώρας μας, προκαλώντας έτσι τοπικές βροχές και καταιγίδες.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 26/08/2021

Η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει με γενικά αίθριο καιρό και ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά και τα νησιωτικά τμήματα. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας μας και κυρίως το βόρειο Ιόνιο και οι παράκτιες περιοχές της Ηπείρου, καθώς εκεί ήδη από τις πρωινές ώρες θα κάνουν την εμφάνισή τους νεφώσεις οι οποίες θα έχουν την τάση να πυκνώνουν. Έτσι καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ο καιρός θα επιδεινωθεί πρώτα στο βόρειο Ιόνιο και στα παράκτια τμήματα της Ηπείρου, όπου θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές και καταιγίδες. 

Αργά το μεσημέρι προς το απόγευμα, τα φαινόμενα θα επεκταθούν λίγο ανατολικότερα και νοτιότερα, επηρεάζοντας σταδιακά την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, τα νησιά του κεντρικού Ιονίου, τα βορειοδυτικότερα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και ενδεχομένως τα πολύ βορειοδυτικά τμήματα της Πελ/νησου, όπου και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα εντοπίζονται στο βόρειο Ιόνιο και την δυτική Ήπειρο, όπου τοπικά θα είναι και αρκετά έντονα. Παράλληλα τις θερμές ώρες της ημέρας, πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού περιμένουμε σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με τοπικές μπόρες, βροχές και καταιγίδες, ενώ πολύ πιο τοπικά θα είναι τα όποια φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία. 

Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων στα δυτικά αναμένεται μέσα στις απογευματινές ώρες, γρήγορα όμως το βράδυ περιμένουμε εκ νέου επιδείνωση με τοπικές βροχές και καταιγίδες στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την βορειοδυτική Πελ/νησο.

Στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς καιρικών φαινομένων, καθώς η ημέρα θα κυλήσει και θα τελειώσει με γενικά αίθριο καιρό και ηλιοφάνεια.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ κυρίως διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 3 με 4 Μποφόρ και στα νότια ανοιχτά του Πελάγους πιο ισχυροί με ένταση 5 με 6 Μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Δ διευθύνσεις με την ένταση να φτάνει τα 4 με 6 Μποφόρ και το βράδυ στα ανοιχτά της βόρειας Κρήτης τοπικά τα 7 Μποφόρ. Στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα στραφούν σε Ν και θα είναι ασθενείς έως μέτριοι έως 5 Μποφόρ και το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο ισχυροί έως 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 14 έως 35 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 31 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 16 έως 33 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 18 έως 38 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 21 έως 34 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.


Αττική:

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια και λίγες αραιές νεφώσεις στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν γενικά διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 37 βαθμούς Κελσίου.


Θεσσαλονίκη:

Στην Θεσσαλονίκη στο ξεκίνημα της ημέρας περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα αναπτυχθούν νεφώσεις από τα δυτικά και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί πρόσκαιρη τοπική βροχή (μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για τους νομούς Πέλλας και Ημαθίας όπου ίσως εκδηλωθεί και καταιγίδα). Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν γενικά διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ και στον Θερμαϊκό πρόσκαιρα έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο εσωτερικό του νομού η μέγιστη θα φτάσει τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας