Επιλεκτική επιδείνωση του καιρού με τοπικές βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός την Πέμπτη 17/11/2022

2022-11-16

Μεταβολή επιλεκτικού χαρακτήρα αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, η οποία κατά κύριο λόγο θα επηρεάσει σε α' φάση τις πιο δυτικές - βορειοδυτικές περιοχές δίνοντας τοπικές βροχές και καταιγίδες, ενώ δευτερευόντως θα επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από πλευράς ανέμων θα διατηρηθεί το ΝΔ ρεύμα το οποίο και θα πνέει αρκετά ενισχυμένο, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει νέα μερική άνοδο.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 17/11/2022

Ήδη από τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες ο καιρός θα είναι άστατος στις δυτικότερες περιοχές και ειδικότερα στα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου, τα πιο δυτικά τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής - βορειοδυτικής Πελ/νησου, όπου και θα εκδηλώνονται μπόρες, ενώ καταιγίδες θα σημειώνονται κυρίως στα ανοιχτά του Ιονίου. Το πρωί τα φαινόμενα θα επεκταθούν λίγο ανατολικότερα επηρεάζοντας το σύνολο της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και πιθανώς τα πολύ δυτικά τμήματα της Μακεδονίας και της δυτικής Θεσσαλίας.

Στη συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, αναμένεται μια πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με ένα σύντομο πέρασμα βροχοπτώσεων σε κεντρική - ανατολική Μακεδονία, Θράκη και ενδεχομένως νησιά θρακικού. Τα φαινόμενα θα είναι αρκετά τοπικά και θα έχουν μικρή διάρκεια. Παράλληλα ο άστατος καιρός στα δυτικά θα διατηρηθεί με τοπικές βροχές και καταιγίδες.

Τις απογευματινές - βραδινές ώρες αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού σε βόρειο Ιόνιο και Ήπειρο, δεν αναμένεται ωστόσο να συμβεί το ίδιο στα νησιά του του κεντρικού Ιονίου, τη δυτική - νοτιοδυτική Στερεά Ελλάδα και τα δυτικότερα τμήματα της Πελ/νησου (κυρίως στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας), καθώς εκεί θα εκδηλώνονται μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες. Παράλληλα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα με ιδιαίτερη έμφαση την Λέσβο και την Χίο όπου αναμένονται βροχές και καταιγίδες πιθανώς μάλιστα πρόσκαιρα ισχυρές με τα φαινόμενα να διατηρούνται για όλο το υπόλοιπο της ημέρας.

Τέλος, πολύ πιο μικρή είναι η πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς και τοπικά στα ανατολικά - νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη (κυρίως το δυτικό τμήμα του νησιού).

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις με μέτριες εντάσεις της τάξεως των 4 με 5 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο το ΝΔ ρεύμα θα πνέει ισχυρό έως πολύ ισχυρό με τις ριπές στις Κυκλάδες να φτάνουν πιθανώς και τα 7 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 8 έως 19 βαθμούς (πιθανώς τοπικά έως 20 βαθμούς), στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 19 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 10 έως 20 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 11 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 24 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε το πρώτο μισό της ημέρας εναλλαγές νεφώσεων και διαστημάτων με ηλιοφάνεια. Μετά το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αρχίσουν να πυκνώνουν και προς το βράδυ υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές πρόσκαιρου χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και τοπικά στα νότια μέχρι 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας παροδική συννεφιά με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς για λίγο. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα επικρατήσουν μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια ενώ το βράδυ θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις γύρω στα 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας