Επιλεκτική επιδείνωση του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες - Ο καιρός το Σάββατο 15/05/2021

2021-05-14

Μία πρόσκαιρη και επιλεκτική καιρική μεταβολή αναμένεται να λάβει χώρα στην περιοχή μας κατά την διάρκεια του Σαββάτου, καθώς όπως σας είχαμε αναφέρει και στην τελευταία εκτίμηση, αναμένουμε την έλευση μίας ατμοσφαιρικής διαταραχής από τα δυτικά, η οποία θα περάσει πάνω από την χώρα μας, επηρεάζοντας κυρίως τις δυτικές, τις κεντρικές και τις βόρειες περιοχές. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της αλλαγής, θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες που αρχικά θα επηρεάσουν τις δυτικές - βορειοδυτικές περιοχές και οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν ανατολικότερα, αλλά και η υποχώρηση της θερμοκρασίας ιδιαίτερα στην δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 15/05/2021

Μέσα στην νύχτα και κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών, ο καιρός σε γενικές γραμμές θα είναι αρκετά καλός στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας και ιδιαίτερα στα πιο ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και τα νησιά του Αιγαίου όπου θα επικρατήσει ξαστεριά. Κάπως περισσότερες αναμένεται να είναι οι νεφώσεις στην δυτική Ελλάδα, οι οποίες μέχρι το ξημέρωμα θα επεκταθούν στα περισσότερα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα. Αργά το ξημέρωμα ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση στα βορειοδυτικά και θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται βροχές οι οποίες αρχικά θα επηρεάσουν το βόρειο Ιόνιο και μέχρι το πρωί την Ήπειρο. Μέσα στις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο τα φαινόμενα να παρουσιάσουν τοπικά σημάδια υψηλής ραγδαιότητας

Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, το μέτωπο της κακοκαιρίας θα κινηθεί ανατολικότερα και ελαφρώς νοτιότερα, επηρεάζοντας έτσι τα τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας (με έμφαση τα δυτικότερα τμήματα του γεωγραφικού διαμερίσματος), των νησιών του κεντρικού Ιονίου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και ενδεχομένως τις Σποράδες, τις βορειότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της βορειοδυτικής Πελ/νησου. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές αναμένεται επίσης πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού με βροχές μέτριας έως αξιόλογης γενικά έντασης, ενώ υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο εκδήλωσης παροδικής καταιγίδας κυρίως για την Θεσσαλία και την κεντρική και δυτική Μακεδονία. Τα φαινόμενα έως το απόγευμα αναμένεται να φτάσουν έως την Θράκη και τα νησιά του θρακικού, έχοντας πάντως πιο τοπικό χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα ο καιρός στο βόρειο Ιόνιο θα αρχίσει να καθίσταται πιο άστατος καθώς θα υπάρχουν περίοδοι όπου τα φαινόμενα θα σταματούν και ο Ήλιος θα κάνει την εμφάνισή του, κατά διαστήματα όμως θα κλείνει ο καιρός και θα εκδηλώνονται μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες. Παράλληλα στην Ήπειρο θα συνεχιστούν οι βροχές και οι καταιγίδες οι οποίες τοπικά θα είναι ισχυρές, ενώ στα περισσότερα τμήματα του Αιγαίου θα υπάρχει μόνο αραιή συννεφιά και αρκετή ηλιοφάνεια. 

Από κει και ύστερα η ατμοσφαιρική διαταραχή θα έχει κινηθεί αρκετά ανατολικότερα και έτσι μέσα στο βράδυ ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα, καθώς τα φαινόμενα θα έχουν την τάση να σταματούν και οι νεφώσεις σιγά σιγά να αραιώνουν.  Κάποιες πρόσκαιρες βροχές είναι πιθανό να διατηρηθούν τοπικά σε ανατολική Μακεδονία, Θράκη και νησιά θρακικού, ωστόσο και εδώ αυτές θα σταματήσουν με την αλλαγή της ημέρας. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Ν-ΝΑ διευθύνσεις με ασθενείς έως μέτριες εντάσεις που θα φτάνουν στα βόρεια τα 5 Μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί στα ανοιχτά του βορείου Ιονίου τα 6 Μποφόρ. Σταδιακά πάντως θα στραφούν σε Β-ΒΔ διευθύνσεις και θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένιση.  Στο Αιγαίο οι άνεμοι στα κεντρικά και νότια τμήματα θα πνέουν από Δ-ΝΔ κυρίως διευθύνσεις με την ένταση στα βόρεια της Κρήτης και στις Κυκλάδες να φτάνει τα 4 με 6 Μποφόρ, ενώ στο βόρειο Αιγαίο θα πνέει μεταβλητός άνεμος δεν θα ξεπερνά τα 4 με 5 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 8 έως 21 βαθμούς (στα βόρεια τμήματα του Έβρου η μέγιστη θα ανέλθει τοπικά στους 24 με 25 βαθμούς), στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 21 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 10 έως 23 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 12 έως 26 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 16 έως 26 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε αραιές νεφώσεις οι οποίες προς το μεσημέρι πρόσκαιρα θα αυξηθούν και δεν αποκλείεται να βρέξει για λίγο τοπικά στα δυτικά και βόρεια κυρίως τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ασθενείς εντάσεις της τάξεως των 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά νεφώσεις οι οποίες προοδευτικά θα πυκνώσουν και μεταξύ πρώτων μεσημβρινών και πρώτων βραδινών ωρών, θα σημειωθούν βροχές μέτριας γενικά έντασης στις περισσότερες περιοχές του νομού (ίσως εκδηλωθεί και πρόσκαιρη καταιγίδα). Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν γενικά διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας