Επιλεκτική κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά - Ο καιρός το Σάββατο 06/06/2020

2020-06-05

Αξιόλογη επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια του Σαββάτου κυρίως στα δυτικά, καθώς μία ατμοσφαιρική διαταραχή θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους και κατά περιόδους θα έχουν έντονο χαρακτήρα. Παράλληλα οι άνεμοι στα Πελάγη θα πνέουν κατά τόπους πολύ ενισχυμένοι, οι θερμοκρασιακές διαφορές θα είναι μεγάλες από περιοχή σε περιοχή, ενώ επίσης ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 06/06/2020

Η επιδείνωση του καιρού στην δυτική Ελλάδα θα ξεκινήσει μέσα στην νύχτα προς το ξημέρωμα του Σαββάτου και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, αρχικά στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο και βαθμιαία προς τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και τα πολύ βορειοδυτικά τμήματα της Πελ/νησου. Μάλιστα στο κεντρικό Ιόνιο και στα παράκτια της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της Ηπείρου τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες θα είναι αρκετά έντονα και θα συνοδευτούν από πολύ ισχυρές ριπές ανέμων. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα η νύχτα θα κυλήσει με συννεφιά κατά τόπους πιο αυξημένη με πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές ασθενείς βροχές σε δυτική και κεντρική Μακεδονία, δυτική και βόρεια Θεσσαλία, κεντρική - ανατολική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και τα βόρεια παράκτια της Πελ/νησου. Στην δυτική Μακεδονία ίσως τα φαινόμενα αποκτήσουν λίγο πιο αξιόλογο χαρακτήρα. Με καλύτερες καιρικές συνθήκες θα κυλήσουν οι νυχτερινές - πρωινές ώρες στα νησιά του Αιγαίου και την Θράκη, η συννεφιά ωστόσο θα κυριαρχήσει. 

Καθώς θα πλησιάζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες η κακοκαιρία θα κινηθεί ανατολικότερα - βορειοανατολικότερα επηρεάζοντας την δυτική και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας, τις περισσότερες περιοχές της δυτικής - κεντρικής και βόρειας Θεσσαλίας και τα βορειότερα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Αρκετά έντονα φαινόμενα θα έχουμε στην Ήπειρο και την δυτική Στερεά Ελλάδα ενώ σιγά σιγά ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης στο Ιόνιο. Τοπικές ασθενείς βροχές θα σημειωθούν επίσης στην Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο και τα υπόλοιπα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα ενώ οι καλές καιρικές συνθήκες θα διατηρηθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. 

Από αργά το απόγευμα και κυρίως κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών, ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται αρκετά στην δυτική Ελλάδα, ωστόσο κατά τόπους θα υπάρχει συννεφιά η οποία ίσως συνεχίσει να δίνει τοπικές βροχές κυρίως σε δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, δυτική Στερεά Ελλάδα και δυτική Πελ/νησο (τα φαινόμενα θα είναι πολύ πιο τοπικά και ασθενή). Κάπως πιο αξιόλογες βροχές φαίνεται να έχουμε στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στην νότια Χαλκιδική) όπου είναι αρκετά πιθανό να σημειωθούν και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αρκετά καλός με λίγες αραιές νεφώσεις και ξαστεριά.  

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ γενικά διευθύνσεις, στην αρχή της ημέρας πολύ ισχυροί με την ένταση να αγγίζει τα 8 Μποφόρ, βαθμιαία ωστόσο θα εξασθενήσουν. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις και εδώ αρκετά ισχυροί γύρω στα 5 με 7 Μποφόρ και τοπικά το πρωί στην δυτική Κρήτη έως 8 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 11 έως 28 βαθμούς (το ''28'' ισχύει μόνο για την περιοχή του Έβρου, όσο πιο δυτικά προς την δυτική Μακεδονία τόσο χαμηλότερες θα είναι οι θερμοκρασίες), στα δυτικά από 14 έως 24 βαθμούς (στην Ήπειρο όχι πάνω από 18 βαθμούς), στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 15 έως 26 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 18 έως 27 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια. 

Στην Αττική μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί θα έχουμε συννεφιά η οποία ενδέχεται να δώσει πολύ τοπικά και ασθενή φαινόμενα κυρίως στα δυτικά. Στην συνέχεια ο καιρός θα είναι αρκετά άστατος, με διαστήματα με ηλιοφάνεια, ωστόσο στα βορειότερα του νομού θα έχουμε συννεφιά και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές ασθενείς βροχές το μεσημέρι και το απόγευμα. Παρόμοιες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών με πιθανότητα για τοπικές ασθενείς βροχές κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν-ΝΑ διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην ημέρα συννεφιά η οποία θα δίνει ασθενείς τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Λίγο πιο αξιόλογα δείχνουν να είναι τα φαινόμενα το μεσημέρι και το απόγευμα στα δυτικά του νομού ενώ τις βραδινές ώρες ενδέχεται να έχουμε ένα πέρασμα βροχών σε όλο τον νομό με πιθανότητα μάλιστα και για παροδική καταιγίδα στον Θερμαϊκό. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας