Επιλεκτική μεταβολή του καιρού στα δυτικά - Ο καιρός την Κυριακή 14/11/2021

2021-11-13

Μία αρκετά επιλεκτική μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά τη διάρκεια της Κυριακής, ως αποτέλεσμα της ανώτερης ατμοσφαιρικής διαταραχής η οποία θα κατέλθει προς την περιοχή της κεντροδυτικής Μεσογείου και οριακά δείχνει να καταφέρνει να δίνει κάποιες βροχές και καταιγίδες στα δυτικά. Από πλευράς ανέμων δεν αναμένεται κάτι το αξιοσημείωτο, ενώ ο υδράργυρος θα κυμαίνεται σε επίπεδα κανονικά για την περίοδο που διανύουμε.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 14/11/2021 

Από το ξεκίνημα της ημέρας ο καιρός θα είναι αρκετά νεφελώδης στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ελλάδας και ήδη από τις πρωινές ώρες θα εκδηλώνονται τοπικές μπόρες ή καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και τα δυτικότερα τμήματα της Ηπείρου. Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, αναμένεται μία επέκταση των φαινομένων στο μεγαλύτερο τμήμα του Ιονίου Πελάγους καθώς και στις πιο παράκτιες περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Πελ/νησου, όπου και θα σημειώνονται τοπικού χαρακτήρα βροχές και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τοπικές καταιγίδες. Η κατάσταση αυτή δείχνει να διατηρείται έως και το τέλος της ημέρας όπου ο καιρός σε όλα τα δυτικά θα είναι άστατος με τοπικές βροχές ή και καταιγίδες με διαστήματα πλήρης παύσης των φαινομένων. Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα πρέπει να εντοπίζονται στις παράκτιες προς το Ιόνιο περιοχές, ενώ όσο πιο ανατολικά τόσο πιο μικρή η πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα. Προς το βράδυ πάντως στην περιοχή της νότιας και κεντρικής Πελ/νησου, οι βροχές δείχνουν να έχουν αρκετά γενικευμένο και αξιόλογο χαρακτήρα, ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα δεν αποκλείεται να φτάσουν σε τμήματα της Αργολίδας και της Κορινθίας. 

Η υπόλοιπη χώρα θα έχει αρκετά μουντό καιρό σε γενικές γραμμές χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται φαινόμενα. Μοναδική εξαίρεση ίσως αποτελέσουν τα πολύ δυτικά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής Θεσσαλίας, καθώς κάποιες βροχές από τα δυτικά ίσως καταφέρουν και φτάσουν σε αυτές τις περιοχές. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με την ένταση να φτάνει κατά μέσο όρο τα 4 με 5 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν διαφόρων διευθύνσεων άνεμοι πολύ ασθενείς, όχι πάνω από 3 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 3 έως 16 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 19 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 8 έως 20 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 19 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 20 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 9 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε νεφελώδη ουρανό καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας. Αργά την νύχτα προς το ξημέρωμα της Δευτέρας ίσως παρατηρηθούν τοπικές βροχές στα πολύ δυτικά τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Α κυρίως διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες και λίγα ενδιάμεσα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας