Επιστρέφει ολοκληρωτικά το Καλοκαίρι την Κυριακή - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 20-10-2019 - Πρώτη εκτίμηση μέχρι το τέλος του μήνα

2019-10-19

Μετά από ένα διήμερο καιρικής αστάθειας στην χώρα μας όπου εκδηλώθηκαν τοπικές βροχές με την μορφή μπόρας και καταιγίδες, από την Κυριακή ξεκινάει μια νέα περίοδος παρατεταμένης καλοκαιρίας με αίθριο καιρό και σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. 

Αναλυτικά, η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 20/10/2019 

Η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει να κυλήσει και να τελειώσει με αίθριο καιρό σε ολόκληρη την χώρα με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί και μόνο στην Κρήτη θα επικρατήσει συννεφιά κυρίως στα δυτικά ορεινά του νησιού όπου δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί πρόσκαιρη μπόρα το μεσημέρι. 

Οι άνεμοι στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως από Ν διευθύνσεις και στο υπόλοιπο από ΔΒΔ διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις μέχρι 5Μπ. 

Η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 7 έως 25 βαθμούς, στα δυτικά από 8 έως 26 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 25 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 24 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά τον καιρό των επόμενων ημερών, σε γενικές γραμμές δεν περιμένουμε κάτι το ιδιαίτερο καθώς το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η ηλιοφάνεια για όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Μοναδική διαφαινόμενη αλλαγή θα είναι η αρκετά σημαντική ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο από την Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη περίπου καθώς η έντασή τους θα φτάσει πιθανώς και τα 8Μπ. Η θερμοκρασία αυτές τις ημέρες δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, παρ'όλα αυτά στα ανατολικά προσήνεμα και στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, η αισθητή θερμοκρασία θα είναι πιο χαμηλή εξαιτίας των ενισχυμένων ανέμων. Αυτή η καιρική κατάσταση δείχνει να διατηρείται ως έχει μέχρι το τέλος της νέας εβδομάδας. Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία προς το τέλος του μήνα (μετά τις 27) φαίνεται μια αλλαγή στο σκηνικό του καιρού από τα δυτικά από ένα χαμηλό βαρομετρικό προερχόμενο από την περιοχή της Ιβηρικής Χερσονήσου, το οποίο θα κινηθεί εξασθενημένο ανατολικότερα. Χρονικά είμαστε αρκετά μακριά για να γνωρίζουμε εάν αυτή η ατμοσφαιρική διαταραχή θα φτάσει στην χώρα μας και θα μεταβάλλει τον καιρό, επομένως για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε μέσα από τις καθημερινές μας προγνώσεις.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας