Επιστρέφει πρόσκαιρα ο Χειμώνας τις επόμενες ημέρες – Αναλυτικά η εξέλιξη

2021-03-11

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες ο καιρός παρουσίασε μία επιδείνωση με αρκετές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες κεντρικές, ανατολικές και βόρειες περιοχές της χώρας μας, εξαιτίας όπως είχαμε πει μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής η οποία ωστόσο κινήθηκε αρκετά γρήγορα, οπότε και τα φαινόμενα είχαν γενικά μικρή διάρκεια. Παράλληλα ακολούθησε και μία σημαντική πτώση της θερμοκρασίας η οποία ήταν αρκετά αισθητή κυρίως λόγω των πιο υψηλών θερμοκρασιών που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Όσον αφορά τώρα την εξέλιξη του καιρού για τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα λέγαμε ότι τα προγνωστικά στοιχεία παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον τόσο από πλευράς καιρικών φαινομένων όσο και από πλευράς θερμοκρασίας.

Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να πούμε ότι το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο περιμένουμε σε γενικές γραμμές καλό καιρό, καλύτερο πάντως την Παρασκευή όπου τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι μεγαλύτερα. Την ημέρα του Σαββάτου δεν αναμένονται καιρικά φαινόμενα, αναμένονται όμως αρκετές νεφώσεις σε όλη την κεντρική και νότια Ελλάδα (στην βόρεια Ελλάδα θα παραμείνει η ηλιοφάνεια). Παράλληλα το διήμερο αυτό αναμένεται πρόσκαιρη μεν, αισθητή δε άνοδο της θερμοκρασίας καθώς οι ψυχρότερες αέριες μάζες θα υποχωρήσουν με αποτέλεσμα να σκαρφαλώσει ο υδράργυρος σε αρκετές περιοχές στους 18 με 19 βαθμούς και τοπικά στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Η Κυριακή 14/03, αναμένεται να είναι μία μεταβατική ημέρα, καθώς θα έχουμε αυξημένες νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αρκετά πιο πυκνές στην κεντρική και κυρίως στην νότια Ελλάδα όπου και θα εκδηλωθούν βροχές που θα επηρεάζουν κυρίως τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.


Μία αξιοσημείωτη αλλαγή του καιρού αναμένεται να έχουμε την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας εξαιτίας ενός βαρομετρικού χαμηλού το οποίο θα κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας μας αλλά και χιονοπτώσεις κυρίως στις πιο βόρειες ορεινές - ημιορεινές περιοχές.

Με βάση και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε, αξιόλογες βροχές και καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν σε όλα σχεδόν τα δυτικά και συγκεκριμένα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο, φαινόμενα τα οποία τοπικά θα έχουν αρκετά έντονο χαρακτήρα. Αυτά τα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επιδεινώσουν τον καιρό στο σύνολο σχεδόν της βόρειας Ελλάδας με βροχές και καταιγίδες, αλλά και σε αρκετές κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές.

Χάρτης Υετού από το Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο για τις πρωινές ώρες της Καθαράς Δευτέρας!! 


Χάρτης Υετού για τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες της Καθαράς Δευτέρας!!


Καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα κινείται σταδιακά ανατολικότερα, προς το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας αναμένεται να επηρεαστούν και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα με έντονες μάλιστα βροχές και πιθανώς ισχυρές καταιγίδες (λιγότερο φαίνεται να επηρεάζονται οι Κυκλάδες και η Κρήτη).

Εκτός όμως από τις βροχές και τις καταιγίδες, αναμένεται να έχουμε και χιονοπτώσεις κυρίως στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας και κυρίως προς τις βραδινές ώρες όπου σταδιακά θα εισέρχονται από τα βορειοδυτικά ψυχρότερες αέριες μάζες (υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο να χιονίσει μέσα στην Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα). Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν επίσης στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Θεσσαλίας, κυρίως πάνω από τα 1000 με 1200 μέτρα όσον αφορά το υψόμετρο.

Όσον αφορά την τάση του καιρού που διαμορφώνεται για το επόμενο διάστημα, φαίνεται ότι το τριήμερο Τρίτη/Τετάρτη/Πέμπτη, αναμένεται να κάνει αρκετό κρύο κυρίως στην βόρεια Ελλάδα αλλά και σε περιοχές της κεντρικής χώρας. Θα πρέπει να τονίσουμε βέβαια ότι δεν πρόκειται για κάποια μορφή ψυχρής εισβολής, καθώς δεν αναμένεται τόσο μεγάλη ένταση και δυναμική των αερίων μαζών για να μπορούμε να μιλάμε για μια τέτοια εξέλιξη, παρ' όλα αυτά όμως οι ψυχρές αέριες μάζες που θα βρίσκονται στην βόρεια Ευρώπη, θα κινηθούν νοτιότερα, θα φτάσουν να επηρεάζουν το σύνολο των Βαλκανίων και θα κατέλθουν νοτιότερα ρίχνοντας αισθητά την θερμοκρασία στην κεντρική και κυρίως στην βόρεια Ελλάδα σε χειμωνιάτικα επίπεδα.


Μάλιστα την Τετάρτη και την Πέμπτη φαίνεται ότι θα έχουμε μία νέα επιδείνωση του καιρού που αν επιβεβαιωθεί, θα δώσει τοπικές βροχές και καταιγίδες σε δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές αλλά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με σχετικά πιο χαμηλό υψόμετρο (θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν την εξέλιξη στην εβδομαδιαία πρόγνωση το Σάββατο 13/03/2021).

Μετά τις 19 με 20 του μήνα πάντως υπάρχει διχογνωμία από τα προγνωστικά μοντέλα με κάποια από αυτά να δείχνουν μία ενδεχόμενη πολύ σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας σε άκρως ανοιξιάτικα επίπεδα και κάποια άλλα να συντηρούν τον υδράργυρο σε πιο φυσιολογικές τιμές για την εποχή.

Συνοπτικά πάντως αυτό που κρατάμε είναι ότι την Παρασκευή 12/03 και το Σάββατο 13/03 αναμένεται πρόσκαιρη άνοδος του υδραργύρου, την Καθαρά Δευτέρα αλλαγή του καιρού με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και στην συνέχεια για ένα τριήμερο περίπου αρκετό κρύο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νεότερο άρθρο. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να ενημερώνεστε για τον καιρό της χώρας μας μέσα από τις καθημερινές αναλυτικές μας προγνώσεις.

Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 12/03/2021, μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/veltiomenos-kairos-me-stadiaki-anodo-tis-thermokrasias-o-kairos-tin-paraskeyi-12-03-2021/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας