Επιστρέφουν οι βροχές και οι καταιγίδες τις επόμενες ημέρες στην χώρα μας

2020-07-01

Αδιαμφισβήτητα, τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας βιώνει καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες, καθώς σε όλες σχεδόν τις περιοχές επικρατεί η ηλιοφάνεια και οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Δεν έλειψαν βέβαια κάποιες μπόρες και τοπικές καταιγίδες τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, οι οποίες επηρέασαν τα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, τα φαινόμενα όμως ήταν πολύ τοπικά και σε καμία περίπτωση δεν επηρέασαν το καλοκαιρινό κλίμα το οποίο κυριαρχεί.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να κάνουμε μία αναφορά σχετικά με την είδηση που παρατηρείται έντονα τις τελευταίες ημέρες και κάνει λόγο για συνθήκες καύσωνα.

Το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και μάλιστα υψηλότερες από τις κανονικές για την εποχή (η μέση θερμοκρασία αυτήν την περίοδο είναι οι 33 βαθμοί Κελσίου), είναι κάτι που ισχύει. Όμως η αναφορά περί συνθηκών καύσωνα, όταν η μέγιστη θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 38 βαθμούς Κελσίου (θα έπρεπε να ξεπερνάει σε πολλές περιοχές τουλάχιστον τους 40 βαθμούς Κελσίου), όταν η ελάχιστη θερμοκρασία στις περισσότερες περιπτώσεις πέφτει κάτω από τους 26 βαθμούς και όταν η διάρκεια είναι μικρότερη των 3 ημερών, τότε αυτή η αναφορά είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ακόμα και η αναφορά περί υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή, δεν είναι εκατό τοις εκατό σωστή, καθώς είναι πολύ σύνηθες οι θερμοκρασίες αυτήν την περίοδο να ξεφεύγουν πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου (άλλωστε βρισκόμαστε στην «καρδιά» του Καλοκαιριού). Εν ολίγοις, οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, δεν είναι χαρακτηριστικές ενός καύσωνα και η οποιαδήποτε αναφορά σε αυτήν την έννοια για αυτές τις ημέρες είναι λανθασμένη.

Τώρα όσον αφορά την πιθανή εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία φαίνεται η αστάθεια σταδιακά να επανέρχεται. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά επιστρέφουν οι μπόρες, οι βροχές και οι καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους και κατά περιόδους θα έχουν αρκετά έντονο χαρακτήρα.

Η αιτία της επιστροφής της αστάθειας, είναι μία αποκομμένη ψυχρή λίμνη η οποία θα κινηθεί από την βόρεια Ιταλία προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει την επιδείνωση του καιρού.


Έτσι λοιπόν όσον αφορά το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή, τα πράγματα θα κυλήσουν αρκετά ομαλά σχεδόν σε όλη την χώρα με τις καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες και τις υψηλές θερμοκρασίες να διατηρούνται. Παρ'όλα αυτά την Πέμπτη δεν θα λείψουν από τα βορειοδυτικά οι τοπικές βροχές και οι καταιγίδες οι οποίες θα επηρεάσουν τα ορεινά - ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και πιθανώς τα ορεινά της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας, ενώ την Παρασκευή θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες σε δυτική και κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, ορεινή - ημιορεινή Θεσσαλία (κυρίως στα δυτικά και βόρεια) και βόρεια ορεινή - ημιορεινή Στερεά Ελλάδα.

Το Σάββατο φαίνεται πως η αστάθεια θα είναι λίγο πιο γενικευμένη και θα επηρεάσει την δυτική - κεντρική και πιθανώς μέρος της ανατολικής Μακεδονίας, την Ήπειρο, την δυτική - κεντρική και βόρεια Θεσσαλία και την κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές κατά τόπους θα εκδηλώνονται μπόρες, βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να έχουν έντονο χαρακτήρα και να συνοδευτούν από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα διατηρηθεί πολύ καλός με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί και τις θερμοκρασίες να παραμένουν κοντά στους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Χάρτης υετού από το παγκόσμιο προγνωστικό μοντέλο GFS για το μεσημέρι του Σαββάτου!!


Τέλος την Κυριακή φαίνεται αρκετά πιο γενικευμένη επιδείνωση με περισσότερες βροχές και καταιγίδες ιδιαίτερα στα δυτικά (δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, δυτική Στερεά Ελλάδα και Πελ/νησο). Μάλιστα τα φαινόμενα τοπικά θα είναι αρκετά έντονα, πιθανώς θα σημειωθούν τοπικές χαλαζοπτώσεις ενώ και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά φαίνεται ότι θα έχουμε κατά τόπους μπόρες ή και καταιγίδες. Μάλιστα και η νέα εβδομάδα, τουλάχιστον όσον αφορά τις πρώτες ημέρες αυτής, φαίνεται να ξεκινάει με αρκετά άστατο καιρό και τοπικές μπόρες και καταιγίδες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού θα έχουμε τις επόμενες ώρες μέσα από τις αναλυτικές μας προγνώσεις. Μείνετε συντονισμένοι!! 

Η πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 02/07/2020: https://www.hellasmeteo.gr/l/topikes-vroches-sta-dytika-me-pithanes-kataigides-o-kairos-tin-pempti-02-07-2020/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας