Επιστρέφουν πρόσκαιρα οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους – Η εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες

2020-07-14

Ο αίθριος καιρός, το ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο και οι σχεδόν κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις τελευταίες ημέρες, ενώ τα λίγα μεμονωμένα φαινόμενα στα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας, σε καμία περίπτωση δεν «χαλάνε» το καλοκαιρινό κλίμα που επικρατεί στην χώρα μας. Για αυτήν την εξέλιξη του καιρού, είχαμε γράψει και σε προηγούμενή μας μακροπρόθεσμη εκτίμηση, στην οποία είχαμε τονίσει ότι σε γενικές γραμμές ο καιρός θα είναι πολύ καλός, τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Ωστόσο είχαμε επίσης τονίσει ότι το διάστημα μεταξύ 15 και 17 Ιουλίου, η πιθανότητα μερικής υποτροπής του καιρού με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, ήταν υπαρκτή.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω και έτσι μέσα στις επόμενες ημέρες ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη και επιλεκτική μεταβολή σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της μερικής αστάθειας που θα επικρατήσει με τα φαινόμενα να εκδηλώνονται κυρίως κατά την διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας.

Έτσι λοιπόν από την Πέμπτη φαίνεται ότι το μεσημέρι και το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες στα ορεινά - ημιορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης (κυρίως στα βόρεια της Ξάνθης και της Ροδόπης) και πιο τοπικά στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας, της κεντρικής και βόρειας Στερεάς Ελλάδας και της κεντρικής Πελ/νησου. Επίσης πιθανότητα για ένα σύντομο πέρασμα τοπικών βροχών κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών, υπάρχει επίσης και για τα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου. Στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική αλλαγή καθώς ο αίθριος καιρός θα διατηρηθεί μαζί με τους βοριάδες στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει κάπως κυρίως στα κεντρικά και νότια.

Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF για το μεσημέρι της Πέμπτης!!


Παρόμοια δείχνει να είναι η καιρική κατάσταση την Παρασκευή, όπου τις θερμές και πάλι ώρες της ημέρας θα σημειωθούν τοπικού χαρακτήρα βροχές ή και καταιγίδες στην Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, την δυτική και βόρεια Θεσσαλία, την κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και την κεντρική Πελ/νησο, με τα φαινόμενα να εστιάζονται κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά. Στα υπόλοιπα ο καιρός θα διατηρηθεί αίθριος, οι βοριάδες στο Αιγαίο κατά τόπους ισχυροί και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει σημαντική μεταβολή.

Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF για το μεσημέρι της Παρασκευής!!


Το Σάββατο οι μπόρες και οι τοπικές καταιγίδες θα περιοριστούν στην δυτική Μακεδονία και τα ορεινά της Ηπείρου ενώ την Κυριακή, αν και τα προγνωστικά στοιχεία δεν είναι ακόμη ασφαλή, υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο διέλευσης μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής από την Ιταλία προς την περιοχή μας, η οποία θα προκαλέσει μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (κυρίως από την βόρεια Στερεά Ελλάδα και βορειότερα).


Τις επόμενες ημέρες θα αναλύσουμε μέσα από τις προγνώσεις μας, ποιες περιοχές θα δεχθούν κυρίως τα φαινόμενα αλλά και πόσο πιθανό είναι τελικά να μας επηρεάσει αυτή η διαταραχή την Κυριακή. Πάντως αρκετά βέβαιο φαίνεται το γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα, θα κυριαρχήσει το αντικυκλωνικό πεδίο υψηλών πιέσεων στην περιοχή μας και όπως όλα δείχνουν, ο καιρός θα καταστεί και πάλι αίθριος σε όλη την χώρα.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας