Επιστρέφουν τα βαρομετρικά χαμηλά και οι βροχές από την Κυριακή 22/12/2019

2019-12-19

Μετά από ένα καιρικό διάλειμμα με πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την χώρα αλλά και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (στην Κρήτη ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 20 βαθμούς Κελσίου), από το Σ/Κ αναμένεται να επιστρέψουν οι βροχές και οι καταιγίδες με την θερμοκρασία να επανέρχεται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. 

Όπως είχαμε γράψει και στην τελευταία μας μακροπρόθεσμη εκτίμηση, η αιτία αυτής της καλοκαιρίας στην καρδιά του Χειμώνα, ήταν και παραμένουν οι υψηλές πιέσεις πάνω από την χώρα μας οι οποίες φρενάρουν την παρέλαση των χαμηλών προς την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Όπως είχαμε εκτιμήσει, προς τα τέλη της εβδομάδος ο αντικυκλώνας αυτός θα καταρρεύσει, ανοίγοντας τον δρόμο στα βαρομετρικά χαμηλά να περάσουν πάνω από την περιοχή μας και να χαλάσουν και πάλι τον καιρό. 

Η παραπάνω εκτίμηση σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία επιβεβαιώνεται καθώς το Σάββατο 21/12 αναμένεται μία ατμοσφαιρική διαταραχή ερχόμενη από τα βορειοδυτικά να μεταβάλλει τον καιρό πρώτα στην βορειοδυτική Ελλάδα και την Κυριακή στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα φαίνεται να τα δέχονται οι περισσότερες περιοχές της δυτικής - βορειοδυτικής Ελλάδας και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και λιγότερο οι κεντρικές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές. Περισσότερες λεπτομέρειες θα έχουμε τις επόμενες ημέρες.

Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο ICON την Κυριακή το μεσημέρι. 


Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο ICON την Κυριακή το βράδυ.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας