Έρχεται φθινόπωρο με βροχές και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας

2021-09-03

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες στην χώρα μας έχει γίνει αντιληπτή η πτώση της θερμοκρασίας για την οποία σας είχαμε ενημερώσει αναλυτικά σε προηγούμενό μας άρθρο. Η θερμοκρασιακή αυτή πτώση έχει γίνει περισσότερο αισθητή στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της επικράτησης των πιο δροσερών αερίων μαζών αλλά και των ισχυρών έως πολύ ισχυρών βοριάδων που πνέουν στο Αιγαίο, χαρίζοντάς μας τις πολυπόθητες «ανάσες δροσιάς» μετά από ένα ομολογουμένως δύσκολο και πολύ θερμό Καλοκαίρι. Έτσι ο Σεπτέμβρης, όντας ένας μήνας μεταβατικής περιόδου από το Καλοκαίρι προς το Φθινόπωρο, αρχίζει δειλά δειλά να μας δείχνει τα πρώτα μικρά Φθινοπωρινά σημάδια, ενώ οι επόμενες ημέρες θα λέγαμε ότι θα έχουν κυρίως χαρακτηριστικά Φθινοπώρου και όχι Καλοκαιριού (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Καλοκαίρι τελείωσε).

Το καιρικό ενδιαφέρον των αμέσως επόμενων ημερών έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται από τα προγνωστικά στοιχεία, παρουσιάζεται ιδιαίτερα έντονο. Πολύ γενικά τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για τις επόμενες περίπου 5 με 7 ημέρες θα είναι αρχικά μια αξιόλογη επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά, μια πολύ σημαντική ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο (καιρός βορείου ρεύματος που θα δώσει μετά από πάρα πολλές ημέρες βροχές στην Κρήτη), αλλά και μια περαιτέρω αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στις αρχές και στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ξεκινώντας από την πρώτη αναφορά και συγκεκριμένα την αλλαγή του καιρού, αυτή αναμένεται να λάβει χώρα κατά την διάρκεια της Κυριακής, καθώς περιμένουμε μία αξιόλογη επιδείνωση η οποία δύναται κατά τόπους να δώσει έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας.

Ενδεικτικός χάρτης υετού για την Κυριακή 05/09/2021 σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο καιρού (ECMWF). 


Οι περιοχές οι οποίες κυρίως θα επηρεαστούν από αυτήν την σημαντική επιδείνωση του καιρού, θα είναι η δυτική και μεγάλο μέρος της κεντρικής Μακεδονίας, η Ήπειρος, η Θεσσαλία (ιδιαίτερα το δυτικό, το κεντρικό και το βόρειο τμήμα του γεωγραφικού διαμερίσματος), η δυτική - κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα, το σύνολο σχεδόν της Πελ/νησου και τα νησιά του Ιονίου (φαίνεται να επηρεάζεται κυρίως η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη). Σε αυτά λοιπόν τα τμήματα κατά την διάρκεια της Κυριακής 05/09/2021 και κυρίως το δεύτερο μισό της ημέρας, θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους έντονα έως και πολύ έντονα (περισσότερες λεπτομέρειες σε επόμενη μας πρόγνωση).

Την Δευτέρα 06/09/2021, η κακοκαιρία φαίνεται να παρουσιάζει σημάδια εξασθένισης με τα φαινόμενα να αποκτούν αρκετά πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα και να επηρεάζουν κυρίως την Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελ/νησο.

Ταυτόχρονα όμως την Δευτέρα περιμένουμε μία πολύ μεγάλη ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα του χαμηλού στην περιοχή των Δωδεκανήσων, με τις εντάσεις να είναι πολύ ισχυρές φτάνοντας τα 7 Μποφόρ και κατά τόπους θυελλώδεις έως 8 Μποφόρ (δεν αποκλείεται οι ριπές πρόσκαιρα να αγγίξουν σε τοπικό επίπεδο ακόμη και τα 9 Μποφόρ). Αυτός ο καιρός βορείου ρεύματος ουσιαστικά θα προκαλέσει τις αξιόλογες όπως όλα δείχνουν βροχές στην Κρήτη το διήμερο Τρίτη - Τετάρτη (07-08/09/2021) ίσως και την Πέμπτη 09/09/2021, αλλά και την περαιτέρω υποχώρηση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση τα κεντρικά και ανατολικά τμήματα.

Από κει και πέρα το υπόλοιπο της νέας εβδομάδας φαίνεται ότι θα κλείσει με γενικά αίθριο καιρό στο σύνολο της χώρας, του βοριάδες στο Αιγαίο να διατηρούνται σε ενισχυμένες εντάσεις και την θερμοκρασία να παρουσιάζει μερική άνοδο σε απολύτως φυσιολογικά επίπεδα για την περίοδο.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα ενημερωθείτε άμεσα μέσα από τις αναλυτικές μας εκτιμήσεις, ενώ φυσικά μπορείτε να διαβάζετε τις καθημερινές μας προγνώσεις για όλη την χώρα.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας