Εβδομάδα με ''χορταστικές'' βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και όχι μόνο - Εκτίμηση καιρού Ελλάδος Δευτέρα 4/11/2019 έως Σάββατο 9/11/2019

2019-11-02

Ο Νοέμβρης στο ξεκίνημά του δείχνει ότι δεν θέλει να ακολουθήσει τα ''χνάρια'' του Οκτώβρη αλλά να μας προσαρμόσει σε ένα πιο φθινοπωρινό μοτίβο. Και παρά το γεγονός ότι και πάλι η θερμοκρασία θα ανέλθει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα (ιδίως στα μέσα της εβδομάδος), αυτήν την φορά δεν θα λείψουν οι βροχές και οι καταιγίδες πρώτα απ'όλα στα δυτικά αλλά και σε αρκετές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, με τα φαινόμενα μάλιστα να είναι ακόμη και σφοδρά ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά (βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος). 

Τρεις συνολικές ατμοσφαιρικές διαταραχές θα πρέπει να μας επηρεάσουν κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας προκαλώντας τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες.  

Η πρώτη θα επιδεινώσει τον καιρό της δυτικής Ελλάδας ήδη από την Κυριακή (https://www.hellasmeteo.gr/l/stadiaki-nea-epideinosi-toy-kairoy-sta-dytika-prognosi-kairoy-ellados-tin-kyriaki-03-11-2019/ η πρόγνωση για την Κυριακή 03/11) ενώ την Δευτέρα αναμένεται καιρός τύπου ''Π'' και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, ολόκληρη την δυτική Ελλάδα, πιθανώς την Θεσσαλία (κυρίως την δυτική), την βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα τα φαινόμενα στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και την δυτική Στερεά Ελλάδα δείχνουν να έχουν κατά διαστήματα πολύ μεγάλη σφοδρότητα. Καλύτερος θα είναι ο καιρός από την ανατολική Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα χωρίς όμως να λείπουν κάποια διαστήματα με μπόρες και τοπικές καταιγίδες.  

Το τριήμερο Τρίτη - Πέμπτη αναμένεται βελτιωμένος καιρός (την Τρίτη θα επιμείνουν μέχρι το μεσημέρι κάποιες μπόρες και τοπικές καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο).  

To βράδυ της Πέμπτης αναμένεται η έλευση του δεύτερου βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά προς τα ανατολικά και την Παρασκευή θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας με τα πιο έντονα φαινόμενα να εντοπίζονται και πάλι στα δυτικά.  

Την νύχτα της Παρασκευής αναμένεται και η έλευση του τρίτου μετώπου το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θα δώσει βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 

Πάμε λοιπόν να δούμε πολύ συνοπτικά τον καιρό μέρα με την μέρα:

Δευτέρα 4/11: Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ισχυροί νοτιάδες στα Πελάγη. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως στα νότια.

Τρίτη 5/11: Επιμένουν οι βροχές και οι καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο μέχρι το μεσημέρι, στα υπόλοιπα βελτιωμένος καιρός. Εξασθενούν οι νοτιάδες στα Πελάγη. Η θερμοκρασία σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

Τετάρτη 6/11: Βελτιωμένος ο καιρός σε όλη την χώρα, πιθανότητα για λίγες βροχές μόνο στο βόρειο Ιόνιο. Ενισχύονται και πάλι οι νοτιάδες στα Πελάγη. Ανεβαίνει η θερμοκρασία. 

Πέμπτη 7/11: Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα και από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Ισχυροί νοτιάδες κυρίως στο Ιόνιο. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. 

Παρασκευή 8/11: Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες σε όλη σχεδόν την χώρα με σταδιακή βελτίωση μέσα στην ημέρα. Πολύ ισχυροί νοτιάδες στο Αιγαίο και πιθανώς θυελλώδεις στο Ιόνιο. Θερμοκρασία σε αισθητή πτώση. 

Σάββατο 9/11: Βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση.

Να σημειωθεί επίσης ότι εξαιτίας των ισχυρών νοτιάδων ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα. 

Μείνετε συντονισμένοι στο hellasmeteo.gr, καθημερινά θα αναρτώνται αναλυτικές προγνώσεις που θα εκτιμούν με λεπτομέρεια τις καιρικές συνθήκες στην χώρα μας. Η εβδομάδα αυτή παρουσιάζει πολύ μεγάλο καιρικό ενδιαφέρον και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα δυτικά όπου και αναμένεται το περισσότερο νερό.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας