Εξπρές και επιλεκτική επιδείνωση του καιρού - Ο καιρός την Τρίτη 02/11/2021

2021-11-01

Μία τάχιστη και επιλεκτική καιρική μεταβολή αναμένεται να λάβει χώρα κατά το νέο 24ώρο στην χώρα μας ως αποτέλεσμα της ανώτερης ατμοσφαιρικής διαταραχής στην βορειοδυτική Ευρώπη, τμήμα της οποίας θα διέλθει πάνω από την περιοχή μας. Αποτέλεσμα αυτής θα είναι η επιδείνωση του καιρού η οποία πρωτίστως θα απασχολήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της δυτικής Ελλάδας και πολύ γρήγορα θα επηρεάσει τμήματα της βόρειας και βορειοανατολικής χώρας. Έως το τέλος του 24ώρου η διαταραχή αυτή θα αποτελέσει παρελθόν.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 02/11/2021

Μέσα στις νυχτερινές και πρωινές ώρες μεταβολή του καιρού αναμένεται στην δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τις δυτικότερες περιοχές της Περιφέρειας της δυτικής Μακεδονίας, την δυτική Θεσσαλία, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Σε αυτά τα τμήματα αναμένεται να εκδηλωθούν βροχές αρκετά αξιόλογης έντασης μάλιστα, ενώ στα θαλάσσια και παράκτια τμήματα θα παρατηρηθούν και καταιγίδες. Η κατάσταση αυτή θα διατηρηθεί έως το μεσημέρι, οπότε από κει και ύστερα ο καιρός θα έχει την τάση να γίνει πιο άστατος με πιο τοπικές βροχές και καταιγίδες, ενώ έως το βράδυ θα πρέπει να έχουν σταματήσει σχεδόν εξ' ολοκλήρου. 

Ταχεία μεταβολή του καιρού αναμένεται και στην βόρεια Ελλάδα όπου και αναμένεται τις πρωινές - μεσημβρινές ώρες ένα γρήγορο πέρασμα από βροχές σε Μακεδονία και Θράκη (από δυτικά προς ανατολικά). Τα φαινόμενα έως το απόγευμα θα φτάσουν στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου φτάνοντας μέχρι και την Χίο. Και εδώ όμως το βράδυ ο καιρός αναμένεται να έχει βελτιωθεί σχεδόν εξ' ολοκλήρου. 

Η κεντρική και ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και η ανατολική Πελοπόννησος θα έχουν μεν πυκνή συννεφιά, τα όποια φαινόμενα εκδηλωθούν όμως θα έχουν πολύ πιο τοπικό χαρακτήρα και σύντομη διάρκεια και αναμένονται το πρώτο μισό της ημέρας, έως το μεσημέρι. Τέλος, ανεπηρέαστο θα μείνει το νότιο - νοτιοανατολικό μέρος της Επικράτειας, με την πιθανότητα να ψιχαλίσει σε τοπικό επίπεδο να είναι εξαιρετικά μικρή. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ-ΝΔ κατά βάση διευθύνσεις και αρχικά θα έχουν αρκετά ενισχυμένη ένταση που θα φτάνει τα 7 Μποφόρ, βαθμιαία όμως θα παρατηρηθεί εξασθένιση. Και στο Αιγαίο αναμένονται αρκετά ενισχυμένοι άνεμοι Ν διευθύνσεων και παρόμοιων εντάσεων. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 6 έως 16 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 22 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 10 έως 22 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 10 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 13 έως 25 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας πυκνές νεφώσεις και δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα πολύ σύντομο πέρασμα βροχοπτώσεων κυρίως στο δυτικό τμήμα του νομού. Μεγάλα ανοίγματα στον καιρό θα παρατηρηθούν μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και πρόσκαιρα στα νοτιοανατολικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αυξημένη συννεφιά το πρώτο μισό της ημέρας, οπότε και αναμένεται ένα πέρασμα από βροχές. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν και θα παρατηρηθούν διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας