"Εξπρές" κακοκαιρία με τοπικές βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός το Σάββατο 30/01/2021

2021-01-29

Μία πρόσκαιρη μεταβολή στο σκηνικό του καιρού αναμένεται να λάβει χώρα κατά την διάρκεια του Σαββάτου στην περιοχή μας, εξαιτίας μίας διαταραχής η οποία θα κινηθεί πολύ γρήγορα από τα βορειοδυτικά προς τα ανατολικά, προκαλώντας πρόσκαιρες τοπικές βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Παράλληλα οι άνεμοι κατά τόπους θα πνέουν ισχυροί έως και πολύ ισχυροί ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αξιόλογη άνοδο ιδιαίτερα στα κεντρικά και τα νότια. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 30/01/2021

Ήδη από τις μεταμεσονύκτιες κιόλας ώρες, ο καιρός θα έχει παρουσιάσει αρκετά σημαντική επιδείνωση αρχικά στα βορειοδυτικά και συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, οπότε και θα σημειωθούν αξιόλογες βροχές και καταιγίδες. Πολύ γρήγορα μέσα στην νύχτα τα φαινόμενα θα επεκταθούν νοτιότερα, επηρεάζοντας την δυτική Θεσσαλία, την δυτική και μέρος της κεντρικής - βόρειας Στερεάς Ελλάδας την δυτική - βορειοδυτική Πελ/νησο (κυρίως από τα βόρεια της Μεσσηνίας και βορειότερα) καθώς και τα νησιά του κεντρικού Ιονίου, οπότε θα εκδηλωθούν εξίσου αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες. 

Μπόρες τοπικού χαρακτήρα αναμένεται να έχουμε μέσα στην νύχτα και στην βόρεια Ελλάδα, με τα φαινόμενα να είναι αρχικά λίγο πιο αξιόλογα στην δυτική Μακεδονία και προς το πρωί στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. 

Προς τις πρώτες πρωινές ώρες η κακοκαιρία πολύ γρήγορα θα έχει επεκταθεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τοπικά στις Κυκλάδες και θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται αξιόλογες βροχές και καταιγίδες. Πιο μικρή είναι η πιθανότητα να επηρεαστεί η Κρήτη ενώ πολύ πιο τοπικά και ασθενή θα είναι τα φαινόμενα σε ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, ανατολική Στερεά Ελλάδα και ανατολική Πελ/νησο. 

Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ο καιρός στην δυτική Ελλάδα θα γίνεται ώρα με την ώρα ολοένα και καλύτερος με τα φαινόμενα σταδιακά να σταματούν και τα σύννεφα να γίνονται λιγότερα (περιορισμένα κυρίως στις πιο ορεινές - ημιορεινές περιοχές). Και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα ο καιρός γενικά θα είναι πολύ καλός, με εξαίρεση την Θράκη όπου εδώ θα υπάρχει αρκετή συννεφιά και κυρίως στον Έβρο αναμένεται να σημειώνονται βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης. 

Αντίθετα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένεται αρκετά άσχημος καιρός καθώς θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες στα περισσότερα τμήματα, ίσως μάλιστα αρκετά ισχυρές κυρίως σε Χίο και Λέσβο. Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν το μεσημέρι και στην Κρήτη ενώ σε Σποράδες και Κυκλάδες ο καιρός θα είναι γενικά πολύ καλός. 

Μέχρι και αργά το απόγευμα πάντως η κακοκαιρία θα έχει κινηθεί ακόμη ανατολικότερα και ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σε ολόκληρη την χώρα. Τις βραδινές και νυχτερινές ώρες στα βορειοδυτικά θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις με τάση να πυκνώνουν. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν από Δ κυρίως διευθύνσεις που προοδευτικά θα στραφούν σε ΒΔ και θα είναι αρκετά έως πολύ ισχυροί, φτάνοντας πρόσκαιρα τις νυχτερινές και πρωινές ώρες την ένταση των 8 Μποφόρ. Το βράδυ οι άνεμοι θα στραφούν σε Ν και πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν σημαντικά. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις, και εδώ πολύ ισχυροί φτάνοντας κατά τόπους τα 8 Μποφόρ, το βράδυ ωστόσο θα στραφούν σε ΒΔ και θα εξασθενήσουν. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 2 έως 13 βαθμούς, στα δυτικά από 4 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 17 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 13 έως 17 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί θα υπάρχει συννεφιά, με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει τοπικά. Γρήγορα το πρωί ο καιρός θα βελτιωθεί και θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Δ διευθύνσεις, αρκετά ισχυροί με ένταση 6 με 7 Μποφόρ και στην συνέχεια από ΒΔ διευθύνσεις, εξασθενημένοι στα 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην νύχτα αυξημένες νεφώσεις οι οποίες θα δώσουν πρόσκαιρες τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Γρήγορα το πρωί τα όποια φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και πιθανώς στον Θερμαϊκό έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας