''Εξπρές'' ψυχρή εισβολή με βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια, χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές και πολύ ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Πέμπτη 02-01-2020

2020-01-01

Μια μικρής διάρκειας νέα μεταβολή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας τις επόμενες ώρες καθώς αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές αλλά και χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Παράλληλα οι βοριάδες στο Αιγαίο θα πνέουν ιδιαίτερα ενισχυμένοι ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα αισθητή πτώση σε ολόκληρη την χώρα.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 02/01/2020 

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών, ο καιρός θα διατηρηθεί πολύ καλός στην δυτική και βόρεια Ελλάδα με ξαστεριά και λίγα μόνο σύννεφα. Αντίθετα στην νοτιοανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία), την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελ/νησο, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και ίσως τα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αναμένεται επιδείνωση του καιρού με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά παραθαλάσσια, καταιγίδες στα νησιά και χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές και ίσως και παράκτιες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας (ενδεικτικά: Μαγνησία πάνω από τα 250 με 300 μέτρα, ανατολική Στερεά Ελλάδα πάνω από τα 50 με 100 μέτρα και ίσως και χαμηλότερα, ανατολική Πελ/νησο πάνω από τα 300 μέτρα και Κρήτη πάνω από τα 500 μέτρα. Οι περισσότερες χιονοπτώσεις φαίνεται να εντοπίζονται στην Βοιωτία, την βόρεια Εύβοια, την δυτική Αττική και την ανατολική Πελ/νησο όπου δεν αποκλείεται πρόσκαιρα να είναι πυκνές. Η ορεινή - ημιορεινή Κρήτη αναμένεται επίσης να δεχθεί πυκνές χιονοπτώσεις. Πιθανότητα για ασθενείς χιονοπτώσεις υπάρχει επίσης για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ακόμη και στα πεδινά. 

Καθώς θα κυλάει η ημέρα και θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα παρουσιάζουν σημάδια εξασθένισης και μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες θα έχουν σταματήσει σχεδόν παντού και ο καιρός θα βελτιωθεί. Δεν φαίνεται να συμβαίνει όμως το ίδιο σε Κρήτη και Δωδεκάνησα όπου μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένονται πιθανώς ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα πεδινά - παραθαλάσσια και πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στην ορεινή - ημιορεινή Κρήτη πάνω από τα 600 με 700 μέτρα και ίσως πρόσκαιρα λίγο χαμηλότερα

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο αρχικά από Α κυρίως διευθύνσεις και στην συνέχεια από Β με ένταση 3 με 5 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις πολύ ισχυροί με ένταση 7 με 8 Μποφόρ και κατά διαστήματα θυελλώδεις 9 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -5 έως 6 βαθμούς, στα δυτικά από -3 έως 10 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -1 έως 9 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 2 έως 9 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί την νύχτα και το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρός.

Στην Αττική κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών αναμένεται κλειστός καιρός κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια όπου και θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά - παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο περίπου από τα 200 με 250 μέτρα κοντά στους ορεινούς όγκους. Δεν αποκλείεται προς το ξημέρωμα πρόσκαιρες χιονοπτώσεις να εκδηλωθούν και στα βόρεια προάστια της Αθήνας μέχρι τα 100 με 150 μέτρα (μικρή η πιθανότητα για παροδική νιφαδόπτωση στο κέντρο της Αθήνας). Το πρωί χιονοπτώσεις φαίνεται να σημειώνονται και σε παραθαλάσσιες περιοχές στης ανατολικής και βόρειας Αττικής. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν πιο τοπικό χαρακτήρα και σχετικά γρήγορα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΒΑ διευθύνσεις με ένταση 6 με 7 Μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα μέχρι 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας