Εξπρές ψυχρή εισβολή με τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις - Ο καιρός το Σάββατο 18/12/2021

2021-12-17

Μεταβολή πρόσκαιρου χαρακτήρα αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού τις αμέσως επόμενες ώρες καθώς και κατά την διάρκεια του Σαββάτου. Αιτία θα αποτελέσουν οι ψυχρότερες αέριες μάζες ήπιας σχετικά δυναμικής οι οποίες θα κατέλθουν προς την περιοχή μας, εξέλιξη για την οποία αναφερθήκαμε εκτενώς στην τελευταία μας εκτίμηση. Ταυτόχρονα η ψυχρή αυτή εισβολή σύντομου χαρακτήρα θα συνδυαστεί και με την δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου με τροχιά προς τα Δωδεκάνησα, προκαλώντας αρκετά φαινόμενα στην κεντρική - ανατολική και νότια χώρα με βροχές και καταιγίδες σε πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις κατά τόπους σε χαμηλά υψόμετρα στα ηπειρωτικά. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 18/12/2021

Ήδη από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου το σκηνικό του καιρού θα έχει μεταβληθεί αρχικά στα βορειοανατολικά με βροχές και πιθανώς πρόσκαιρες τοπικές καταιγίδες στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα της Θράκης και του θρακικού, ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις πολύ μικρής διάρκειας θα σημειωθούν στα βορειότερα τμήματα κυρίως της Ροδόπης και του Έβρου. Γρήγορα τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν νοτιότερα και από νωρίς το ξημέρωμα θα επηρεάσουν το νότιο - νοτιοανατολικό τμήμα της Θεσσαλίας, τις Σποράδες, την κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα (από τα πιο ανατολικά τμήματα της Φθιώτιδας) και προοδευτικά την ανατολική - βορειοανατολική Πελ/νησο, τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Σε αυτά τα τμήματα αναμένονται βροχές αξιόλογου μάλιστα χαρακτήρα στις πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ σε Κυκλάδες και ιδιαίτερα σε βόρεια Κρήτη θα σημειωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Αντίθετα πιο τοπικά και ασθενή θα είναι τα φαινόμενα στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερα υψόμετρα και τοπικά θα είναι αρκετά πυκνές. Ενδεικτικά στην νότια - νοτιοανατολική Θεσσαλία και στην βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία - Εύβοια και δυτική Αττική) οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται πάνω περίπου από τα 300 μέτρα και στην βορειοανατολική Πελ/νησο πάνω από τα 400 με 500 μέτρα. Σημαντικές χιονοπτώσεις ωστόσο αναμένονται και στην ορεινή Κρήτη πάνω από τα 1000 μέτρα, με τα υψόμετρα αργά την νύχτα προς την αλλαγή της ημέρας να πέφτουν περίπου έως τα 800 μέτρα στα δυτικά ορεινά του νησιού. 

Μικρή πιθανότητα για πολύ τοπικές και πολύ σύντομου χαρακτήρα χιονομπόρες υπάρχει για την δυτική Μακεδονία και την κεντροβόρεια Θεσσαλία μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, ενώ λίγο πιο αυξημένη είναι η πιθανότητα να συμβεί αυτό στα νοτιότερα ορεινά - ημιορεινά τμήματα της Χαλκιδικής.  

Τέλος στα δυτικά ο καιρός θα είναι αρκετά καλύτερος, παρ' όλα αυτά μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο και στην παράκτια ακτογραμμή της δυτικής Πελ/νησου. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ και τοπικά στα νότια ανοιχτά τμήματα του Πελάγους έως 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ γενικά διευθύνσεις και θα είναι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις με την ένταση να φτάνει τα 7 με 8 Μποφόρ και τοπικά πολύ θυελλώδεις έως 9 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -4 έως7 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 12 βαθμούς στα δυτικά ηπειρωτικά από -2 έως 10 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 1 έως 8 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 11 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με συμπαγή καιρό στα περισσότερα τμήματα του νομού, ενώ αρχικά θα εκδηλώνονται βροχές κυρίως στα βόρεια πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Γρήγορα αναμένεται γενικευμένη επιδείνωση του καιρού με βροχές στο σύνολο σχεδόν του νομού, με τα πιο αξιόλογα φαινόμενα να εντοπίζονται στα βορειότερα. Χιονοπτώσεις κατά τόπους αρκετά έντονες θα σημειωθούν σε όλα τα γύρω ορεινά - ημιορεινά πάνω περίπου από τα 400 με 500 μέτρα στην Πάρνηθα και από τα 300 με 400 μέτρα στον Κιθαιρώνα (Βίλια, Ερυθρές). Χιόνια θα σημειωθούν και στην Πεντέλη με πιθανότητα πρόσκαιρα να χιονιστούν και τα υπερβόρεια προάστεια (Διόνυσος, Ρέα, Άνοιξη, Άγιος Στέφανος κλπ.), καθώς και ψηλότερα στον Υμηττό. Από το βράδυ ωστόσο τα φαινόμενα θα παρουσιάζουν τάση εξασθένισης - παύσης και αυτά θα περιοριστούν στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις με αυξημένες εντάσεις γύρω στα 7 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια όμως του νομού η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 4 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας