Φουριόζος ο Νοέμβρης συνεχίζει με πολλές βροχές και τις επόμενες ημέρες - Εκτίμηση καιρού Ελλάδος έως τα μέσα του μήνα

2019-11-08

Με ''άγριες'' διαθέσεις έχει ξεκινήσει ο Νοέμβρης στην χώρα μας αφού κατά διαστήματα εκδηλώνονται μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες, ακόμη και χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι με τα περισσότερα φαινόμενα έως τώρα να τα έχει δεχτεί η δυτική Ελλάδα και κυρίως το βόρειο τμήμα (βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος). Μάλιστα η τελευταία κακοκαιρία που έδωσε ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά την νύχτα της Πέμπτης και το ξημέρωμα της Παρασκευής, προκάλεσε αρκετά προβλήματα εξαιτίας της σφοδρότητας των φαινομένων. Και τις επόμενες ημέρες δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι σημαντικά αφού κατά διαστήματα θα δεχόμαστε κύματα κακοκαιρίας από τα δυτικά τα οποία θα προκαλούν βροχές και καταιγίδες και πάλι έντονες κυρίως στην δυτική Ελλάδα. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, νέα επιδείνωση του καιρού θα πρέπει να αναμένουμε το Σάββατο πρώτα στα βορειοδυτικά όπου θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχές και καταιγίδες. Από την νύχτα του Σαββάτου προς την αλλαγή της ημέρας αναμένεται γενίκευση των φαινομένων με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε ολόκληρη την δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, Ήπειρος, δυτική Μακεδονία, δυτική Θεσσαλία, δυτική Στερεά Ελλάδα και δυτική Πελ/νησος). Τα φαινόμενα και πάλι τοπικά θα παρουσιάζουν σημάδια υψηλής έντασης και ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και από ισχυρές ριπές ανέμων. 

Μέχρι και το πρωί της Κυριακής τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν λίγο ανατολικότερα και θα επηρεάζουν τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως από την δυτική Θεσσαλονίκη και δυτικότερα), την κεντρική Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά Ελλάδα και την κεντρική Πελ/νησο και θα είναι σχετικά πιο εξασθενημένα. Από κει και ύστερα ο καιρός θα παρουσιάζει σταδιακά σημάδια βελτίωσης με τα φαινόμενα να αποκτούν ολοένα και πιο τοπικό χαρακτήρα ενώ μέχρι το μεσημέρι ίσως καταφέρουν και επηρεάσουν πρόσκαιρα την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελ/νησο (δεν αποκλείεται κατά την διεξαγωγή του Μαραθωνίου να έχουμε κάποιο πέρασμα μπόρας). 

Το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη αναμένεται μια καιρική ανάπαυλα καθώς τα φαινόμενα θα απουσιάζουν από τον Ελλαδικό χώρο και ο καιρός αναμένεται να είναι αίθριος με κάποιες συννεφιές στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά άνευ σημασίας. Ίσως μόνο το πρώτο μισό της Δευτέρας εκδηλωθούν κάποιες βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίο και εκεί όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Από πλευράς ανέμων όμως και συγκεκριμένα στο Ιόνιο, φαίνεται ότι θα ενισχυθούν σε επίπεδο θύελλας και θα πνέουν με ένταση 8-9Μπ. ίσως ακόμη και 10Μπ

Μέσα στο διάστημα αυτό φαίνεται να έχουμε την δημιουργία ενός πολύ ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού πάνω από την βόρεια Τυνησία. Αυτό το βαρομετρικό δείχνει να έχει μια τροχιά ανατολική - βορειοανατολική και αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά στοιχεία, τότε την νύχτα της Τρίτης προς το ξημέρωμα της Τετάρτης θα έχουμε μια νέα πολύ σοβαρή κακοκαιρία η οποία σε πρώτη φάση θα δώσει πολλές και ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην δυτική Ελλάδα και μέσα στην Τετάρτη και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. 

Πάμε λοιπόν να δούμε πολύ συνοπτικά τον καιρό των επόμενων ημερών

Σάββατο 09/11: (υπάρχει αναλυτική πρόγνωση).

Κυριακή 10/11: Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά την νύχτα και το πρωί. Σταδιακή βελτίωση προς το μεσημέρι. Νοτιάδες στα Πελάγη σχετικά ενισχυμένοι. Θερμοκρασία σε πτώση στα βορειοδυτικά.

Δευτέρα 11/11: Πιθανότητα για πρόσκαιρες βροχές στο ανατολικό Αιγαίο μέχρι το μεσημέρι. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις και ηλιοφάνεια. Σταδιακή σημαντική ενίσχυση των ανέμων στο Ιόνιο. Θερμοκρασία σε άνοδο στην Κρήτη, στα ίδια επίπεδα στα υπόλοιπα.

Τρίτη 12/11: Γενικά αίθριος καιρός. Από το βράδυ όμως σοβαρή επιδείνωση στα δυτικά με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες. Θυελλώδεις έως και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες στο Ιόνιο πιθανώς ακόμα και 10Μπ. Θερμοκρασία σε άνοδο σε όλη την χώρα.

Τετάρτη 13/11: Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες τοπικά έντονες σε όλη σχεδόν την χώρα. Εξασθενούν κάπως οι νοτιάδες στο Ιόνιο. Θερμοκρασία σε κανονικά επίπεδα.

Σημείωση: Όσον αφορά την Τετάρτη τα προγνωστικά στοιχεία σε γενικές γραμμές είναι ασαφή και αυτό διότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η τροχιά του ισχυρού αυτού βαρομετρικού χαμηλού. Μέσα στις επόμενες ημέρες το καιρικό τοπίο θα ξεκαθαρίσει και θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας