Φθινοπωρινή αίσθηση και τοπικές βροχές τις επόμενες ημέρες – Η εξέλιξη του καιρού έως τις 12 Σεπτέμβρη 2021

2021-09-05

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες το σκηνικό του καιρού έχει αλλάξει αρκετά, τόσο σε ότι έχει να κάνει με την διακύμανση της θερμοκρασίας η οποία έχει παρουσιάσει αισθητή πτώση συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες (κυμαίνεται πλέον κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου), ταυτόχρονα όμως έχουμε και την καιρική αλλαγή από πλευράς φαινομένων. Οι βροχές και οι καταιγίδες για τις οποίες είχαμε κάνει αρκετές αναφορές τις προηγούμενες ημέρες μέσα από τις αναλυτικές μας εκτιμήσεις, «επισκέφθηκαν» την χώρα μας και επηρέασαν/επηρεάζουν αρκετές περιοχές ιδίως της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. Έτσι οι συνθήκες που επικρατούν αυτό το διάστημα στο μεγαλύτερο μέρος της Επικράτειας, θα λέγαμε ότι χαρακτηρίζονται κυρίως ως φθινοπωρινές, κάτι το οποίο σε γενικές θα ισχύσει και για την νέα εβδομάδα.


Η αιτία η οποία θα προκαλέσει αυτήν την φθινοπωρινή αίσθηση σχεδόν καθ' όλη την διάρκεια της νέας εβδομάδας, συνδέεται με την διαταραχή που επηρεάζει την περιοχή της ανατολικής Ευρώπης η οποία μεταφέρει προς την περιοχή μας πιο δροσερές - ψυχρές αέριες μάζες. Μάλιστα κατά την εξέλιξη της νέας εβδομάδας, η αποκοπή μέρους της διαταραχής θα έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μίας αποκομμένης ψυχρής λίμνης η οποία κατά συνέπεια θα προκαλέσει τοπικά άστατο καιρό με βροχές. Αυτή η αποκομμένη λίμνη δείχνει να «στρογγυλοκάθεται» πάνω από την χώρα μας έως και την Παρασκευή 10/09/2021 (κινούμενη πολύ αργά προς τα ανατολικά) και όπως όλα δείχνουν θα διατηρήσει έως και τότε τον καιρό φθινοπωρινό.


Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας και πιο συγκεκριμένα το διάστημα Δευτέρα 06/09/2021 έως Τετάρτη 08/09/2021, το χαμηλό στην περιοχή των Δωδεκανήσων θα προκαλέσει την πολύ σημαντική ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο με την ένταση να φτάνει σε πολλές περιοχές τα 7 με 8 Μποφόρ, ενώ δεν αποκλείεται τοπικά οι άνεμοι να είναι πολύ θυελλώδεις της τάξεως των 9 Μποφόρ (ριπές ανέμων).

Μέσα σε αυτό το τριήμερο δεν θα απουσιάζουν και κάποια φαινόμενα τα οποία ωστόσο θα έχουν αρκετά τοπικό χαρακτήρα και θα επηρεάζουν κυρίως την Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα την Πελ/νησο, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη η βόρεια Κρήτη φαίνεται ότι θα δεχθεί πιο αξιόλογα φαινόμενα.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, φαίνεται ότι θα σημειωθούν αρκετές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια τμήματα (θα πούμε περισσότερα όταν έρθει η ώρα) ενώ εάν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά, το Σ/Κ 11-12/09/2021 θα κυλήσει με αίθριο καιρό σε όλη την χώρα.

Από πλευράς θερμοκρασίας, η δροσιά θα είναι έντονη τις επόμενες ημέρες όχι μόνο κατά την διάρκεια της νύχτας (όπου θα κάνει έως και κρύο στα ορεινά ηπειρωτικά) αλλά και κατά την διάρκεια της μέρας ακόμη και μέσα στις μεγάλες πόλεις. Η πιο έντονη δροσιά θα παρατηρηθεί στα κεντρικά - ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και στα νησιά του Αιγαίου όπου σε γενικές γραμμές δύσκολα ο υδράργυρος θα ανέβει πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου και σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις βοριάδες θα κάνει την αίσθηση της ψύχρας εντονότερη. Στην δυτική Ελλάδα οι θερμοκρασίες θα είναι λίγο πιο ανεβασμένες και θα φτάνουν σε γενικές γραμμές τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου. Το Σ/Κ αναμένεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη την χώρα.

Εν ολίγοις αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε για την νέα εβδομάδα στην χώρα μας είναι η πολύ σημαντική ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο το τριήμερο Δευτέρας - Τετάρτης, οι τοπικές βροχές οι οποίες θα απασχολήσουν κυρίως στα ανατολικά και νότια και η περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας έως την Παρασκευή.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει, άμεσα θα σας ενημερώσουμε με νέα αναλυτική εκτίμηση. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να ενημερώνεστε καθημερινά για την εξέλιξη του καιρού στην χώρα μας και μέσα από τις αναλυτικές μας προγνώσεις. Μπορείτε να βρείτε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 06/09/2021 στην "Αρχική" ή στην ενότητα "Προγνώσεις".

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας