Φθινοπωρινή κακοκαιρία με βροχές και τοπικές καταιγίδες - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Δευτέρα 27-01-2020

2020-01-26

Σύντομης διάρκειας μεταβολή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού την Δευτέρα καθώς αναμένεται να εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές. Παράλληλα οι άνεμοι θα ενισχυθούν λίγο στο Αιγαίο ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μερική υποχώρηση στα κεντρικά και τα βόρεια.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 27/01/2020

Κατά την διάρκεια της νύχτας και κυρίως προς το ξημέρωμα ο καιρός θα επιδεινωθεί στην δυτική Ελλάδα και θα εκδηλωθούν αξιόλογες βροχές στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Διάσπαρτες καταιγίδες θα σημειωθούν στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Μέσα στην ημέρα τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την Θεσσαλία, την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και Πελ/νησο με τοπικές βροχές μέτριας γενικά έντασης. Λιγότερες δείχνουν να είναι οι βροχές στην βόρεια Ελλάδα όπου και θα έχουν πολύ τοπικό χαρακτήρα εκτός από την Θράκη και κυρίως τον Έβρο όπου τα φαινόμενα θα είναι πιο αξιόλογα κυρίως προς το μεσημέρι και μετά. Το μεσημέρι τοπικές βροχές μέτριας γενικά έντασης θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου ενώ καλύτερος θα είναι ο καιρός στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με νεφώσεις αλλά και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Αξιόλογες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά της δυτικής Ελλάδας πάνω από τα 1400 μέτρα σε γενικές γραμμές (στην δυτική Μακεδονία πάνω από τα 1200 μέτρα). Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα βουνά της Θράκης κυρίως κοντά στα βόρεια σύνορα πάνω από τα 1100 μέτρα υψόμετρο.

Κατά την διάρκεια των απογευματινών - βραδινών ωρών τα φαινόμενα στα δυτικά θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά και θα έχουν αποκτήσει πολύ τοπικό χαρακτήρα ενώ γρήγορα θα σταματήσουν. Και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με νεφώσεις που τοπικά θα είναι πυκνότερες. Στην Θράκη θα επιμείνουν κάποιες βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης οι οποίες προοδευτικά θα σταματήσουν. Περαιτέρω επιδείνωση όμως θα παρουσιάσει ο καιρός στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου όπου θα εκδηλωθούν αξιόλογες βροχές οι οποίες δεν αποκλείεται κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών πρόσκαιρα να είναι έντονες (μικρή είναι η πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες). Τοπικές βροχές με πιθανότητα καταιγίδας θα έχουμε επίσης και στις Κυκλάδες ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα οι όποιες βροχές θα είναι κατά βάση ασθενείς και τοπικές

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ κυρίως διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και στα ανοιχτά έως 5 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι νοτιάδες θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ενίσχυση και στα βόρεια τμήματα η ένταση θα φτάσει τα 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 2 έως 13 βαθμούς, στα δυτικά από 7 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 14 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 16 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένουμε συννεφιά η οποία αρχικά θα δίνει ασθενείς βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού. Λίγο μετά το μεσημέρι αναμένεται πρόσκαιρη γενίκευση των φαινομένων με αξιόλογες βροχές στις περισσότερες περιοχές του νομού και πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας στον Σαρωνικό. Από το βράδυ και μετέπειτα ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις ασθενείς με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και στα νοτιοανατολικά μέτριοι με ένταση 5 και πρόσκαιρα ίσως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά με πιθανότητα για βροχές κυρίως περιμετρικά του νομού μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις ασθενείς με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας