Φθινοπωρινός καιρός με ψύχρα και διάσπαρτες βροχές - Ο καιρός την Τρίτη 15/06/2021

2021-06-14

Η αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην μέση τροπόσφαιρα, κινούμενη από την περιοχή των βορείων Βαλκανίων προς νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και συνοδευόμενη από ψυχρότερες αέριες μάζες, θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταστήσει τον καιρό αρκετά άστατο την Τρίτη στην χώρα μας, με έμφαση τα πιο κεντρικά και ανατολικά τμήματα, προκαλώντας διάσπαρτες βροχές και τοπικές καταιγίδες. Παράλληλα οι άνεμοι σε γενικές γραμμές θα πνέουν με μέτριες εντάσεις στα Πελάγη, ενώ ο υδράργυρος θα κυμαίνεται σε επίπεδα εμφανώς χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή, με έντονη ψύχρα έως και κρύο τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 15/06/2021

Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής κυρίως Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας και τοπικά στην δυτική Στερεά Ελλάδα, την βόρεια Πελ/νησο, τα νησιά του θρακικού και τοπικά του υπολοίπου βορείου Αιγαίου. Σε αυτά τα τμήματα, αναμένεται να σημειωθούν διάσπαρτες βροχές κατά τόπους ιδιαίτερα αξιόλογου χαρακτήρα, ενώ αυξημένη παρουσιάζεται η πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία και την βόρεια - βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα. Προς τις πρώτες πρωινές ώρες, αναμένεται επέκταση των φαινομένων σε κεντρική και νότια Πελ/νησο και αρκετά πιο τοπικά σε Κυκλάδες, βόρεια Κρήτη και ίσως νησιά κεντρικού Ιονίου. Στην υπόλοιπη χώρα η νύχτα θα κυλήσει αρκετά ομαλά, με αίθριο σχεδόν ουρανό και κάποιες νεφώσεις κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, με μικρή πιθανότητα να βρέξει τοπικά κυρίως στην Χαλκιδική.

Από κει και ύστερα, καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα με τάση πύκνωσης αυτών. Έτσι, μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν κατά τις θερμές ώρες της ημέρας στην Θράκη, την ανατολική Μακεδονία, την κεντρική - ανατολική και βόρεια Στερεά Ελλάδα, καθώς επίσης το μεγαλύτερο κομμάτι της κεντρικής και νότιας Πελ/νησου. Τα φαινόμενα θα εμφανίζουν γενικά τοπικό χαρακτήρα, κατά τόπους όμως αναμένεται να είναι αξιόλογα. Τοπικά φαινόμενα αναμένεται επίσης να εκδηλωθούν στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης καθώς και στο βορειοανατολικό Αιγαίο (κυρίως στα ορεινά της Χίου και της Λέσβου). 

Σταδιακή ύφεση των φαινομένων και βελτίωση του καιρού, περιμένουμε τις βραδινές - νυχτερινές ώρες, με εξαίρεση τον Έβρο όπου εκεί αναμένονται βροχές, πιο αξιόλογες προς την αλλαγή της ημέρας.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με εντάσεις γύρω στα 3 με 5 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από Β διευθύνσεις με παρόμοιες εντάσεις.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 5 έως 26 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 26 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 9 έως 27 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 11 έως 25 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 15 έως 24 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική μέσα στην νύχτα περιμένουμε αυξημένη συννεφιά και θα σημειωθούν βροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια του νομού, ενώ δεν αποκλείεται παροδική καταιγίδα στα ανοιχτά του Σαρωνικού και του Ευβοϊκού. Νεφελώδης αναμένεται ο καιρός και κατά το πρώτο μισό της ημέρας, με τοπικού χαρακτήρα βροχές κυρίως στα πιο βόρεια του νομού. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο πρόσκαιρης γενίκευσης των φαινομένων, με αυξημένη πιθανότητα να σημειωθούν βροχές και εντός του λεκανοπεδίου. Το βράδυ τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νωρίς το ξημέρωμα πρόσκαιρη συννεφιά με μικρή πιθανότητα να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές. Στην συνέχεια, αναμένεται ηλιοφάνεια για το πρώτο μισό της ημέρας, ενώ μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και το βράδυ πρόσκαιρα έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας