ΓΕΝΙΚΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ....ΧΙΟΝΙΑΣ ΕΝ ΟΨΗ!!!

2019-07-22

Είναι γεγονός πως ο Χειμώνας που διανύουμε τουλάχιστον μέχρι και την τωρινή περίοδο δεν έχει δείξει πως πράγματι βρισκόμαστε σε αυτήν την εποχή. Αν σκεφτει κανείς ότι ο Δεκέμβριος ήταν ο πιο άνομβρος μήνας τα τελευταία 150 χρόνια παρακαλώ σε ολόκληρη την Ελλάδα (κάτι το οποίο σαφέστατα δεν είναι καθόλου φυσιολογικό), τότε σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε για έναν φυσιολογικό Χειμώνα πέρα από το ψύχος που μας επηρέασε παραμονή Πρωτοχρονίας με τοπικές χιονοπτώσεις. Οι θερμοκρασίες ήταν γενικότερα αρκετά υψηλές εκτός από τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες όπου ομολογουμένως έπεφταν πολύ χαμηλά λόγω και του φαινομένου της αναστροφής της θερμοκρασίας και δεν υπήρξε έως και την τωρινή περίοδο κάτι το ιδιαίτερα αξιοσημείωτο.

Πάμε τώρα να δούμε την τάση του καιρού για το επόμενο διάστημα μέχρι τις 25 Ιανουαρίου. Γενικότερα για τις επόμενες 4-5 ημέρες θα βρισκόμαστε κάτω από σχετικά θερμότερες αέριες μάζες που θα ανεβάσουν τον υδράργυρο ακόμα και στους 21 βαθμούς τοπικά στα ηπειρωτικά την Τρίτη. Κατά τα άλλα δεν έχουμε να πούμε πολλά πράγματα για το διάστημα 11 - 17 Ιανουαρίου καθώς δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι το αξιόλο πέρα από κάποιες βροχές στην δυτική Ελλάδα κυρίως. Για αυτές τις βροχές θα ανεβαίνουν άρθρα καθημερινά προκειμένου να ενημερώνεστε εγκαίρως με λεπτομέριες και ασφάλεια στην πρόγνωση. Να πούμε επίσης πριν προχωρήσω παρακάτω ότι το διάστημα 13 - 14 Ιανουαρίου θα έχουμε ένα αισθητό κρύο στην βόρεια Ελλάδα με πτώση της θερμοκρασίας χωρίς ωστόσο αυτή η πτώση να συνοδεύεται από φαινόμενα (βροχή ή χιόνι) και θα είναι άνευ σημασίας καθώς θα είναι πολύ σύντομη. Το διάστημα το οποίο μας απασχολεί πολύ ειναι 18 - 21 Ιανουαρίου. Πολύ απλά φαίνεται μία σοβαρή μεταβολή του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και τις τοπικά έντονες χιονοπτώσεις που ακόμα δεν ξέρουμε που θα σημειώνονται. Υπάρχουν 3 σενάρια για την επερχόμενη κακοκαιρία αν τελικά έρθει.

Σενάριο 1ο: Άνοδος του αζορικού αντικυκλώνα δυτικότερα της Μ.Βρετανίας το οποίο θα επιτρέπει την διέλευση χαμηλού από τα νοτιοανατολικά τμήματα αυτής έως και την Αδριατική θάλασσα. Αυτό σημαίνει πως οι περιοχές που θα ευνοηθούν από τις έντονες χιονοπτώσεις είναι τα πεδινά της Ηπείρου και της βόρειας Ελλάδας και μάλιστα θα είναι και πολύ έντονες. Ταυτόχρονα το χαμηλό αυτό αναμένεται να κινηθεί ανατολικότερα και να δώσει βροχές και καταιγίδες στις υπόλοιπες περιοχές μιας και οι θερμοκρασίες θα είναι σχετικά υψηλές και χιονοπτώσεις στα ορεινά (υπάρχει η πιθανότητα ύπαρξης υποτροπικού αντικυκλώνα νότια της χώρας μας εξού και οι χιονοπτώσεις στα ορεινα αυτών των περιοχών, η βόρεια Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει θέμα καθώς θα επικρατούν χιονοθερμοκρασίες.

Σενάριο 2ο: Προσήνεμος χιονιάς, που σημαίνει ότι ο αζορικός αντικυκλώνας θα ανέβει μεταξύ Μ. Βρετανίας και Σκανδιναβικές χώρες, ένα ridge το οποίο θα επιτρέψει την διέλευση ψυχρότερων αερίων μαζών, ταυτόχρονα το χαμηλό από την Ιταλία θα κινηθεί πολύ γρήγορα ανατολικά λόγω και της ανατολικότερης μετατόπισης του ridge, και να βρεθεί στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην περιοχή των Δωδεκανήσων. Το ενδεχόμενο αυτό θα δώσει πολύ έντονες χιονοπτώσεις σε πεδινά Εύβοιας, ανατολικής Στερεάς, ανατολικής Πελ/νήσου, Κυκλάδες και Κρήτη ενώ δεν επηρεάζεται η βόρεια Ελλάδα σχεδόν καθόλου (ίσως στην αρχή που το χαμηλό θα βρίσκεται στην Ιταλία αλλά τα φαινόμενα θα είναι πολύ πρόσκαιρα , εννοείται πως ότι πέφτει θα είναι χιόνι λόγω της θερμοκρασίας.

Σενάριο 3ο: Το σενάριο αυτό έχει πολύ λίγες πιθανότητες και θέλει το ridge να μετατοπίζεται πολύ ανατολικά και να μετατοπίσει το ψύχος προς την Τουρκία και ανατολικότερα στην ουσία αυτό το σενάριο θέλει χιονιά Τουρκίας.

Υπάρχει δε και το θέμα του υποτροπικού το οποίο θα σταθεί αρχικά ως εμποδιστής των ψυχρότερων αερίων μαζών, σε δεύτερη όμως φάση θα υποχωρήσει και θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάβαση του ψύχους.

Το διάστημα αυτό είναι πολύ μακρία και υπάρχει αυτήν την στιγμή μια χαοτική κατάσταση από τους προγνωστικούς χάρτες που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτυπώσουν με σαφήνεια την εξέλιξη του καιρού. Από τα σενάρια που έγραψα προηγουμένως, νοκ άουτ φαίνεται να βγαίνει το 3ο ενώ τα υπόλοιπα δύο μάχονται ακόμα. Εν ολίγοις κατα 65 - 70% το διάστημα 18 - 20 Ιανουαρίου θα είναι πολύ ψυχρό και θα θυμίζει έντονα Χειμώνα, τώρα το που θα κάτσει η μπάλα αυτό θα το δούμε αργότερα μέρα με την μέρα, αν προκύψει κάτι σοβαρό και σίγουρο τότε σίγουρα θα αναρτηθούν νέα άρθρα προς το παρόν βολευόμαστε με τα καθημερινά άρθρα...