Γιακούτσκ - Η πιο κρύα πόλη του πλανήτη!

2019-12-18

Άραγε πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει η ζωή σε μια περιοχή όπου η θερμοκρασία κυμαίνεται περί τους -50 βαθμούς Κελσίου; Ή ακόμη καλύτερα, μπορεί να κατοικήσει άνθρωπος με τέτοιες ακραίες κλιματικές συνθήκες; Η απάντηση θα μπορούσε εύκολα να δοθεί από 200.000 ανθρώπους οι οποίοι απαρτίζουν μία ολόκληρη πόλη που ζει κάτω από αυτές τις συνθήκες. 

Πρόκειται για το Γιακούτσκ, την πιο κρύα κατοικημένη περιοχή του κόσμου η οποία βρίσκεται στην ανατολική Σιβηρία. Ο πιο κρύος μήνας για την περιοχή είναι ο Ιανουάριος όπου η μέση υψηλότερη τιμή φτάνει τους -40 βαθμούς Κελσίου ενώ παράλληλα κυριαρχεί η ομίχλη περιορίζοντας σημαντικά την ορατότητα (δεν ξεπερνά τα 10 μόλις μέτρα). Μάλιστα οι κάτοικοι χαρακτήρισαν τον Νοέμβρη ως ''ζεστό'' με την μέση θερμοκρασία να κυμαίνεται περί τους...-25 βαθμούς Κελσίου.

Ένας...τολμηρός δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας ''The Independent'' θέλησε να βιώσει για λίγο τις συνθήκες της πόλης και υποστηρίζει πως αφού ντύθηκε όσο το δυνατόν πιο ζεστά γινόταν, άντεξε για μόλις 13 λεπτά. Επίσης αναφέρει πως οι κάτοικοι του Γιακούτσκ χαρακτηρίζουν την θερμοκρασία των -40 βαθμών Κελσίου...όχι και τόσο κρύα.

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η περιοχή θεωρείται ''ευλογημένη'' καθώς έχει αρκετές λίμνες και ποτάμια ενώ η επαρχεία της Γιακουτίας των 1εκ. κατοίκων φημίζεται ότι έχει όλα τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα και πάρα πολλά ορυκτά κοιτάσματα όπως χρυσό και διαμάντια.